Platy manažerů firem se státní účastí se změní

Platy manažerů firem, ve kterých má stát alespoň třetinovou účast, by se měly změnit. S tímto postupem souhlasí vláda. Podle jejího rozhodnutí by nejen mzdy, ale i bonusy a odměny měly víc souviset s finanční situací firmy a jejími výsledky.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Peníze - ilustrační foto

Peníze - ilustrační foto | Foto: Fotobanka stock.xchng

Cílem těchto zásad je zabránit nepřiměřenému odměňování a zvýšit jeho transparentnost. Změna se týká zhruba tří desítek firem, například ČSA, Českých drah nebo ČEZu.

Přehrát

00:00 / 00:00

O změnách v odměňování manažerů státních firem mluvili v Ozvěnách dne vrchní ředitel ministerstva financí Tomáš Uvíra a vedoucí kanceláře pro Evropskou unii České spořitelny Petr Zahradník.

"Struktura příjmů bude mít podobu, že maximálně 50 procent bude měsíční plat, maximálně 20 procent bude odměna, která bude stanovena na základě ročních výkonových parametrů. Řádově 30 procent bude obsahovat určité střednědobé úkoly a kritéria, která pakliže budou naplněna v období tří až pěti let, tak teprve poté bude fakticky část odměny vyplacena," vysvětlil ministr financí Eduard Janota.

Změnit by se měly i částky, které šéfové dostávají na odchodnou. Napříště bude výše odchodného šéfů firem maximálně šestinásobkem průměrného měsíčního výdělku. Zároveň by odměny měly být vázány na výkony a výsledky podniků.

Odměny jen za dobré výsledky

Podle ministra financí Eduarda Janoty má nový systém zpřehlednit vyplácení odměn šéfům těchto firem a navázat je na jejich hospodářské výsledky: "Také je cílem zvýšit transparentnost odměňování. Zajistit kontrolu nejen ministerstev ale i vlády nad tímto odměňováním, informovat vládu a v podstatě stanovit určitou strukturu odměňování."

Návrh tak stanovuje určitý postup, jakým způsobem by ministerstva měla ovlivňovat mzdovou politiku státních či polostátních společností.

"Co se týká výše, tak zásady hovoří o tom, že by ministerstva měla provést audit této výše u externího nezávislého subjektu, který by ministerstvu měl říct, kolik je obvyklá mzda na dané pozici jak v Evropě, tak v České republice. Tato částka by pak byla určitou referenční hodnotou, kterou by při stanovení mzdy neměl ministr překročit," vysvětlil vrchní ředitel Ministerstva financí Tomáš Uvíra.

Ministři by tak mohli prověřit i stávající smlouvy a pokud nebudou odpovídat chváleným standardům, pak je i změnit. Právě šéfové jednotlivých resortů by měli mít zodpovědnost za to, že platy šéfů podniků ze státním podílem budou přiměřené reálnému výkonu firmy.

Václava Marešová, Veronika Sedláčková, Lenka Rafaelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme