Platy státních zaměstnanců porostou o sedm procent

Státní zaměstnanci dostanou v příštím roce přidáno jen zhruba polovinu z toho, co jim vláda původně slibovala - platy se jim zvýší o sedm procent namísto slibovaných třinácti. Důvodem jsou úspory, které vláda kvůli povodňovým škodám musí hledat. Kabinet původně navrhoval zvýšení platů jen o předpokládanou inflaci - tedy asi o 3 procenta. Kompromisní dohodu odmítly podepsat školské odbory.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Koruny

Koruny | Foto: Jan Rosenauer

Dojednaným kompromisem ušetří vláda 3 a půl miliardy korun na úhradu povodňových škod, upřesnil ministr práce a sociálních věcí Zdeňěk Škromach. "Je to určitá daň situaci, která nastala, katastrofy, která potkala tisíce lidí a budeme ji muset nést všichni."

K dohodě se jako jediný nepřipojil šéf školských odborů Jaroslav Rössler, který chce ještě pro učitele vybojovat víc. Vláda podle něj totiž úpravu platů kantorů odkládala už dost dlouho. Podle ministra financí Bohuslava Sobotky se ale další peníze pro učitele budou hledat jen velmi těžko.

Předsedkyně Odborového svazu státních zaměstnanců Alena Vondrová je přesvědčena, že stát i odboráři dnes ustoupili na samou hranici svých možností. "Považujeme závěry tohoto jednání za mezní mez kompromisu. Dospěli jsme k němu právě pro prekérnost stávající situace."

Přehrát

00:00 / 00:00

A. Vondrová o dnešní dohodě

Pokud výsledek pátečního jednání schválí vláda i parlament, mělo by v roce 2003 na přidávání státním zaměstnancům z rozpočtu putovat sedm miliard korun. Vláda chtěla opětovným odložením zvýšení platů pracovníků veřejné sféry získat asi deset miliard korun na odstraňování povodňových škod.

Podle odborářů by se ale měla finanční zátěž vyplývající z povodní rozložit rovnoměrně na všechny obyvatele. S určitým odkladem rozšíření platových tříd z 12 na 16 sice souhlasí, ale požadovali, aby jejich příjmy vzrostly o sedm až osm procent. "Nižší číslo není přijatelné," řekl s odkazem na očekávaný vývoj platů v podnikatelském sektoru předseda Českomoravské konfederace odborových svazů Milan Štěch.

"Nemůžeme souhlasit s tím, aby došlo v rozpočtové a příspěvkové sféře k propadu platů oproti předpokládanému vývoji mezd v podnikatelské sféře, protože se domníváme, že to rozevření nůžek, které dneska je asi 13 procent, už je příliš velké."

Markéta Kaclová, Viktorie Hošková, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme