Platy v Česku rostou skoro nejrychleji v EU, navzdory krizi

Náklady na pracovní sílu v Česku rostou skoro nejrychleji ze všech zemí Evropské unie. Před námi jsou jen Bulhaři a Rumuni. Ukazují to data zveřejněná Eurostatem, tedy evropským statistickým úřadem. Vyplývá z nich i to, že v Česku v poslední době výrazně stouply platy.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Peníze. Ilustrační foto

Peníze. Ilustrační foto | Foto: Fotobanka stock.xchng

Česká pracovní síla meziročně podražila skoro o šest a půl procenta. Jedná se o údaje za třetí čtvrtletí letošního roku. Podstatnou část tohoto nárůstu představují mzdy: ty v Česku rostly asi o šest procent.

To je samozřejmě příjemné pro občany, ale zároveň to znamená, že česká ekonomika ztrácí konkurenceschopnost. To snižuje její přitažlivost například pro zahraniční investory.

Třeba na Slovensku náklady vzrostly jen o necelá dvě procenta. Kvůli hospodářské krizi v některých zemích Unie náklady na práci dokonce klesaly. Týká se to pobaltských zemí a Nizozemska.

Ondřej Houska, Alice Kottová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme