Platy vrcholných politiků vzrostou o devět procent. Novelu zákona podepsal prezident

Platy vrcholných politiků vzrostou příští rok o devět procent. Novelu zákona v pátek podepsal prezident Miloš Zeman, informoval jeho mluvčí. Senát se sněmovní novelou zabýval ve středu a na sněmovní verzi nic nezměnil. Základní měsíční plat například poslance a senátora by se měl zvýšit o 6 500 korun na 82 400 korun.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky (ilustrační foto)

Poslanecká sněmovna (ilustrační foto) | Foto: Michaela Danelová | Zdroj: Český rozhlas

Sněmovní verze počítá s tím, že platy vrcholných politiků vzrostou zhruba o devět procent, nikoli o původně schválenou pětinu. Senát na tom nic nezměnil, novelu neschválil ani neodmítl. K přijetí návrhu na postupné navyšování platů v příštích dvou letech chyběl jeden hlas.

Platy politiků se mají podle sněmovní verze zvýšit pro příští rok pouze v návaznosti na růst průměrné hrubé mzdy v nepodnikatelské sféře. Nezvýší se koeficient, kterým se tato mzda násobí.

Platy vrcholných politiků mají vzrůst o devět procent, rozhodl Senát. Čeká se na podpis prezidenta

Číst článek

Senátní hospodářský výbor doporučoval navýšení o 10,5 procenta v příštím roce. Základní plat zákonodárce by se tak zvýšil na 84 tisíc korun měsíčně. V přespříštím roce by činil 87 300 korun, pokud by i pro rok 2020 zůstal zachován základ pro výpočet platové základny pro příští rok.

Podle předsedy výboru Vladislava Vilímce (ODS) by to zabránilo skokovému nárůstu platů politiků v roce 2020 i tomu, že Parlament bude možná koncem příštího roku platy znovu řešit.

Zákon se týká platů představitelů státní moci a některých státních orgánů a soudců a europoslanců.

Průměrná hrubá mzda v Česku ve třetím čtvrtletí dosáhla 31 516 korun. Nominální nárůst činil 8,5 procenta, reálný šest procent. Podle analytiků budou mzdy růst i v závěru roku silným tempem, které příští rok jen mírně zpomalí. 

Průměrná mzda roste nepřetržitě od roku 2014, hlavně díky dobrému vývoji ekonomiky. Obecně platí, že dvě třetiny zaměstnanců na průměrnou mzdu nedosáhnou. Medián mezd, který představuje mzdu přesně uprostřed rozdělení hodnot mezd, činil 27 719 korun.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme