Plísňové sýry nemohou do Číny, za zákazem dovozu je velký obsah bakterií

Čínské celní orgány zakázaly dovoz široké škály měkkých plísňových sýrů, protože obsahují příliš mnoho bakterií, které nebyly oficiálně povoleny. Uvedl to server listu The Guardian. O zákazu na konci minulého týdne informovala s odkazem na zdroje některá média. Opatření pocítí především francouzští a italští výrobci sýrů jako je brie, camembert, gorgonzola a rokfór, ale i výrobci britské delikatesy stilton.

Hongkong Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Francouzské plísňové sýry

Francouzské plísňové sýry | Foto: Fotobanka stock.xchng

Šanghajská obchodní společnost Sinodis své zákazníky informovala o prozatímním pozastavení dovozu téměř 50 druhů sýrů s platností od 23. srpna. V některých regionech zákaz platí už od července, v minulém týdnu byl rozšířen na celé území.

„Zákaz nemá žádný důvod, protože stejný sýr vyrobený v Číně je pokládán za bezpečný,“ řekl mluvčí delegace Evropské unie v Číně William Fingleton.

Do Česka z Číny přivezli 10 tun sušeného ovoce goji s jedovatým pesticidem, odhalila inspekce

Číst článek

„To znamená, že Čína zakazuje věhlasné a tradiční evropské sýry, které se na její trh dovážely a konzumovaly se tam celá desetiletí. Celý čínský trh měkkých sýrů je nyní uzavřen," dodal Fingleton.

Podle celních statistik Čína vloni dovezla sýry za více než 300 milionů liber (8,6 miliardy Kč), dovoz jednotlivých druhů však úřady nezmiňují. Faktem ale je, že většina silně aromatických sýrů skončí na stole zahraničních rezidentů, Číňané o ně příliš nestojí.

Čínské hygienické předpisy povolují v mléčných výrobcích jen několik druhů bakterií, existují však výjimky pro "kultury, které se v potravinářském průmyslu tradičně používají". Výjimky se ale na dovoz nevztahují. Každopádně není jasné, proč proti zahraničním sýrům Čína zakročila právě teď, poznamenal The Guardian.

Tvrdých sýrů, jako je čedar, comté a manchego, se stávající zákaz netýká, ale vzhledem k nahodilému charakteru opatření se Evropa obává, že se v budoucnu může rozšířit i na další druhy sýrů.

"V současné době marně čekají na proclení, takže tuny sýrů se kazí. Představitelé sýrařského průmyslu už požádali čínskou vládu o vysvětlení, jasnou odpověď ale nedostali," řekl Fingleton.

Evropská unie se chystá v Číně lobbovat za aktualizaci pravidel týkajících se sýrů, nyní mapuje situaci v členských zemích.

Čína už v minulosti na kratší dobu zakázala dovoz sýrů z Evropy, v roce 2014 na čas zastavila z hygienických důvodů import z nejmenované britské sýrárny, kvůli obavám z obsahu karcinogenů uvalila už v roce 2008 obdobný zákaz na italskou mozzarellu.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme