Plné mýtné za rozkopané dálnice už v Polsku nebude možné

Provozovatelé dálnic v Polsku nemohou vybírat plné mýtné za rozkopanou dálnici. Průlomový verdikt v této záležitosti vynesl polský úřad na ochranu spotřebitelů. Spor se týkal části dálnice A4 z Katovic do Krakova.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Omezení provozu na dálnici

Omezení provozu na dálnici | Foto: Jan Rosenauer

Šedesát kilometrů dlouhý úsek dálnice z Katovic do Krakova už dlouho budí zlost polských motoristů. Dobrá polovina dálnice vede kvůli nekončícím opravám jedním pruhem.

Za pomalou jízdu v koloně kamionů řidič osobního vozu zaplatí téměř sto korun. Rozhněvaní motoristé se proto obrátili na Úřad pro ochranu konkurence a spotřebitelů a ten nakonec rozhodl v jejich prospěch.

"Přikázali jsme, aby provozovatel okamžitě přestal zneužívat svého dominantního postavení. Firma Stalexport Austrostrada Malopolska musí umožnit rychlý a plynulý průjezd dálnicí. Nemůže vybírat poplatky za průjezd něčím, co se dálnici jen podobá," uvedl šéf úřadu na ochranu spotřebitelů Marek Niechcial. Firma Stalexport navíc dostala pokutu asi deset milionů korun.

Martin Dorazín, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme