Plyn bude levnější než ropa. Navíc začíná ropu nahrazovat

Vývozci plynu by měly navázat cenu této komodity na cenu ropy. Na závěr setkání Fóra zemí vyvážejících plyn, které je považováno za obdobu ropného kartelu OPEC, je k tomu vyval katarský emír Hamad bin Chalífa Sání.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Plyn

Plyn | Foto: Fotobanka stock.xchng, Stephen Gibson

Sání dodal, že zatímco ropa tento rok výrazně podražila, a to o více než 30 dolarů, plyn zůstává levný - a právě to by vzájemná vazba obou komodit napříště měla změnit. Dá se tak očekávat, že se plyn v dohledné době začne hýbat společně s cenami ropy.

Rozdíl ceny zmíněných komodit je například podle analytika společnsoti Ena Vladimíra Štěpána logický.

Přehrát

00:00 / 00:00

O návaznosti cen ropy a zemního plynu s analytikem společnosti Ena Vladimíra Štěpána.

"Zemního plynu je obecně dostatek, zatímco ropy naopak, což samozřejmě vede k poklesu ceny plynu," řekl Rádiu Česko Štěpán.

Otázkou zůstává, zda se skutečně Fórum zemí vyvážejících plyn, které kontroluje zhruba 70 procent této komodity, pokusí cenu plynu s cenou ropy propojit.

"Takové snahy jsme zaznamenali už před světovou hospodářskou krizí. Původní transakce zkapalněného plynu byly přímo provázeny s obchody s ropou a cena byla stanovená přibližně podle cen ropy. Nyní se to nedá očekávat. Poptávka po plynu je zkrátka v době krize nižší, kdežto poptávka po ropě rapidně stoupá," míní Štěpán.

Společná cenotvorba se kupujícím nezamlouvá

Přesto se podle mnohých odborníků dá předpokládat, že by se skutečně zemím vyvážejícím plyn povedlo cenu této komodity na cenu barelu navázat. Podle analytika společnosti Ena by to znamenalo několikaleté kopírování trhu ropy a zemního plynu, a to s malým zpožděním.

"Kupující by ale mohli odmítat takové postupy, hlavně z logiky věci, jestliže že je nabídka větší než poptávka," myslí si Štěpán.

Podle Štěpána se tak dá i pro příští rok očekávat převaha nabídky zemního zkapalněného plynu, která povede k opětovnému zlevnění, převážně pak z důvodu ustálených kapacit, které společnosti musejí uvolňovat prakticky za jakoukoli cenu.

"Navíc plyn postupem času nahrazuje ropu jakožto palivo budoucí generace," uzavřel Štěpán.

Roman Chlupatý, Lukáš Vincourek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme