Cena plynu pro evropský trh klesla o 13 procent. Příčinou je teplé počasí i plné zásobníky

Cena plynu pro evropský trh se v pátek propadla o více než desetinu, vrátila se tak pod hranici 100 eur (zhruba 2400 Kč) za megawatthodinu. K poklesu přispěly vysoké zásoby plynu a relativně teplé počasí v Evropě.

Tento článek je více než rok starý.

Amsterodam Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Plynová kompresní stanice Kouřim.

Plynová kompresní stanice Kouřim. | Foto: René Volfík | Zdroj: iROZHLAS.cz

Cena klíčového termínového kontraktu na plyn s dodáním v prosinci ve virtuálním obchodním uzlu Title Transfer Facility v Nizozemsku se v pátek snížila o zhruba 13 procent na 98,5 eura za megawatthodinu.

Zůstává ale výrazně vyšší než před rokem, kdy se pohybovala v blízkosti 40 eur za megawatthodinu.

„Teploty s blížící se zimou klesají, stále jsou však na vyšší úrovni, než je pro toto období obvyklé,“ uvedla ve své páteční zprávě společnost Energi Danmark, která se zabývá obchodováním s energiemi.

Ministr Síkela: Česko zimu zvládne. Zásobníky plynu jsou naplněné z 99 procent

Číst článek

„Trh tak postupně zahrnuje do cen to, že zásobníky zůstanou až do začátku zimy naplněné, a to i proto, že poptávka je výrazně nižší než ve stejném období loňského roku,“ dodala.

Zásobníky plynu v Evropské unii byly podle údajů organizace Gas Infrastructure Europe ve čtvrtek zaplněny z více než 95 procent.

Český ministr průmyslu Jozef Síkela ve čtvrtek uvedl, že české zásobníky plynu jsou naplněny z 99 procent a obsahují 3,34 miliardy metrů krychlových zemního plynu.

Dodal, že v říjnu a prvním listopadovém týdnu se česká spotřeba plynu meziročně snížila o 28 procent. Česko podle něj z pohledu zásobování plynem zimu zvládne.

Ceny plynu v Evropě letos tlačí vzhůru omezování dodávek z Ruska. V srpnu se tak cena plynu v Title Transfer Facility vyšplhala až do blízkosti 350 eur za megawatthodinu.

V říjnu se sice vrátila pod 100 eur za megawatthodinu, poté však opět rostla a začátkem listopadu se pohybovala blízko 140 eur za megawatthodinu.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme