Přerušení dodávek plynu plynovodem Jamal nebude mít na Česko vliv, shodují se odborníci

Přerušení dodávek plynu do Evropy plynovodem Jamal nebude mít na Českou republiku žádný vliv, případně jen velmi malý. Shodují se na tom zástupci Českého plynárenského svazu a společnosti NET4GAS, která zajišťuje mezinárodní přepravu plynu do České republiky. Naplněnost zásobníků v Česku odpovídá podle nich běžnému stavu v tomto období. Dosahuje zhruba 60 procent.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Plyn od příštího roku podraží (ilustrační foto)

Odborníci neočekávají snížení dodávek plynu do Česka. To totiž využívá k dodávkám plynu jiné plynovody (ilustrační foto) | Foto: CC0 Creative Commons | Zdroj: Fotobanka Pixabay

„Česká republika využívá zpravidla jiné přepravní trasy, než je plynovod Jamal. Proto neočekáváme, že by jeho výpadek jakkoli ovlivnil objemy dodávek plynu do ČR. Plynárenský sektor navíc disponuje robustní infrastrukturou zásobníků plynu, které jsou v současnosti stále naplněny přibližně z 60 procent, což odpovídá běžnému stavu v tomto období,“ uvedl v úterý na dotaz ČTK Český plynárenský svaz.

Dodávky ruského plynu do Německa plynovodem Jamal se zastavily, tok se poté otočil

Číst článek

Společnost NET4GAS tvrdí, že přerušení dodávek prostřednictvím plynovodu Jamal by mělo mít jen velmi malý dopad na toky plynu do České republiky, protože ČR přijímá plyn především z jiných přepravních tras.

„Proto v současné době neočekáváme snížení vstupních objemů do České republiky. Obecně lze říci, že to, že některá rezervovaná přenosová kapacita není v určitém období využívána, neznamená, že nejsou plněny stávající závazky dodávek,“ řekl mluvčí společnosti Vojtěch Meravý.

Zastavení dodávek

Dodávky ruského zemního plynu do Německa prostřednictvím plynovodu Jamal se v úterý zastavily, tok plynu se pak obrátil opačným směrem. Informovala o tom agentura Reuters, která se s odvolává na údaje německého provozovatele plynovodní sítě Gascade. Dodávky na západ se už od soboty snižovaly, což vedlo k růstu cen plynu. Objem plynu a směr jeho toku v plynovodu se řídí podle požadavků odběratelů.

Ceny zemního plynu markantně rostou. Na vině jsou nízké dodávky z Ruska

Číst článek

Ceny plynu v Evropě v úterý vystoupily na rekord po zprávě, že se zastavily dodávky ruského plynu prostřednictvím plynovodu Jamal. Cena klíčového termínového kontraktu na plyn s dodáním v lednu ve virtuálním obchodním uzlu Title Transfer Facility (TTF) v Nizozemsku poprvé překročila 170 eur (zhruba 4290 Kč) za megawatthodinu (MWh).

Evropa letos zažívá prudký růst cen zemního plynu. Moskva se v této souvislosti stala terčem obviňování, že se omezováním dodávek plynu snaží přimět Německo a Evropskou unii k rychlému zprovoznění plynovodu Nord Stream 2. Rusko taková obvinění odmítá.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme