Plyn od listopadu zdražuje, ceny zvyšují dva poskytovatelé

Za plyn ode dneška zaplatíme víc. Dva ze tří největších poskytovatelů plynu v Česku, RWE Transgas a Pražská plynárenská, opět zvyšují jeho cenu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Plyn

Plyn | Foto: Tomáš Adamec

Společnost RWE zvýší domácnostem cenu plynu v průměru o 5 procent, přestože na začátku září firma slibovala, že ve čtvrtém čtvrtletí zdražovat nebude.

Přehrát

00:00 / 00:00

O vývoji cen plynu i možnosti ušetřit mluvil na radiožurnálu analytik poradenské společnosti ENA Vladimír Štěpán

Růst cen společnost zdůvodňuje prudkým oslabením koruny vůči americkému dolaru, ve kterém surovinu nakupuje. Měsíčně si tak zákazníci připlatí o 6 až 80 korun víc.

Pražská plynárenská zdraží během podzimu už podruhé. Jejím zákazníkům ceny vzrostou v průměru o 3,5 procenta. Firma zdražení vysvětluje nepříznivým vývojem nákupních cen zemního plynu.

„Zdražení se očekávalo a souvisí s tím, že v poslední době oslabil kurz koruny a ceny ropy se stále drží na vysoké úrovni. Kdyby koruna opět posílila, lze očekávat opětovné zlevnění plynu. Koncem tohoto roku by měla nákupní cena plynu měla vystoupat na svůj vrchol a tam se stabilizovat,“ říká analytik poradenské společnosti ENA Vladimír Štěpán.

Cena plynu závisí kromě ceny ropy a kurzu koruny také na vývoji cen plynu na burzách, kde hodně obchodníků nakupuje.

Dá se i ušetřit

„Cenová diferenciace mezi jednotlivými dodavateli plynu se pro domácnosti, které plynem v rodinném domku i topí, je v řádech několika tisíc korun ročně. O stovky korun se jedná, pokud se plyn využívá méně. Změnou dodavatele tedy lze ušetřit,“ pokračuje analytik.

Štěpán ale varuje před některými podomními prodejci plynu: „Jsou dvě kategorie. Jedni jsou solidní, zastupují třeba i nové společnosti, které se chovají solidně. Mohou odběratelům kromě plynu a elektrické energie nabízet i jiné služby. Někteří ale nabízejí spíše formální změny, které pro odběratele nejsou zajímavé.“

Tomáš Medek, Pavel Cyprich, Nikola Bojčev, Jan Piroch Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme