Plyn od RWE podražil, domácnosti si ročně připlatí tři tisíce

Největší dodavatel plynu v Česku, společnost RWE, ode dneška opět zdražuje, a to v průměru o devět procent. Domácnosti, které plynem vaří, ohřívají vodu a topí, to bude ročně stát skoro o 3000 korun ročně navíc.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Plynový sporák

Plynový sporák | Foto: Tomáš Adamec

RWE letos zdražuje už počtvrté. Vyšší ceny souvisí s oslabením koruny vůči americkému dolaru.

Podle analytika společnosti ENA Vladimíra Štěpána ale devítiprocentní navýšení cen neodpovídá tomu, co se dá příští kvartál očekávat, pokud jde o vývoj cen ropy a kurzu dolaru.

„Myslím si, že vývoj bude mírnější, takže bych to bral, že to je úplné maximum, které vychází spíše z určité prognózy RWE, která se nemusí naplnit. A to je také důvodem pro to, že jiní obchodníci zdražují výrazně méně,“ uvedl Štěpán.

Menší obchodníci, kteří zásobují hlavně domácnosti, se podle Štěpána přizpůsobili cenám RWE. Zdražovat budou ale většinu až od 1. ledna 2012.

„Postupují tak, že od ceny RWE odečítají pět nebo i o něco více procent, ale u hráčů jako ČEZ může být rozdíl i 20 procent. Takže je to velmi diferencované, ale drtivá většina obchodníků se přizpůsobila cenám RWE,“ doplnil analytik.

Alžběta Havlová, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme