Plyn patří do energetických koncepcí státu, zaznělo na Žofíně

Česko bude mít asi 4 možné scénáře rozvoje energetiky na příštích 20 let. Verze aktualizované Státní energetické koncepce zpracovává ministerstvo průmyslu a obchodu a do konce roku je předloží vládě, která z nich bude vybírat. Na otázky nejen energetických firem odpovídal na žofínském fóru věnovaném úloze zemního plynu šéf rezortu Martin Kocourek.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Žofínské fórum na téma: Energetická koncepce ČR a úloha zemního plynu v jejím naplňování

Žofínské fórum na téma: Energetická koncepce ČR a úloha zemního plynu v jejím naplňování | Foto: Filip Jandourek

Autoři koncepce budou podle něho brát v úvahu vliv jednotlivých energetických zdrojů na hrubý domácí produkt a na tuzemskou konkurenceschopnost. Důležitou roli bude hrát cena vyráběné elektřiny a také závislost Česka na dovozu surovin.

U dodávek plynu budou rozhodovat bezpečnost a spolehlivost dodávek, což znamená podporu plynovodů Gazela a Nabucco a rozšiřování i budování nových podzemních zásobníků plynu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Redaktorka Jitka Hanžlová sledovala pro Svět o druhé žofínské fórum o zemním plynu

Podpora státu ale bude muset být pružnější a rychlejší v reakci na tvorbu cen a informace a předpisy EU, pokud jde o obnovitelné zdroje a ochranu životního prostředí.

Státní energetická koncepce je důležitá pro dlouhodobé investiční rozhodování firem a podnikatelů. Z odpovědí ministra Kocourka dnes vyčetli, že plyn bude hrát v koncepci České republiky dlouhodobou roli, přestože bude energetiku stát především na jaderné energii a na uhlí.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ministr průmyslu a obchodu Martin Kocourek hovoří o státní koncepci na žofínském fóru

Podle Kocourka je z dlouhodobého hlediska nepodstatná otázka prolomení limitů těžby uhlí: „Když se podíváme na oněch 30 až 50 let dopředu, nazval bych to s nadsázkou jakousi epizodkou, která na té cestě v dlouhodobé strategii čeká. Limity jsou aktuální, ale z našeho střednědobého pohledu. Z pohledu dlouhodobého bude muset hrát plyn bezesporu mnohem významnější roli. Diskuse je o tom, jak v tom mixu budou v poměru, zejména z pohledu jádra.“

Podle nedávného zjištění Hospodářských novin počítá nová energetická koncepce s významným využitím jaderné energie, naopak podíl obnovitelných zdrojů by se příliš zvyšovat neměl. To je přesně opačná cesta ve srovnání se sousedním Německem.

Budoucnost v LNG

V jednom z příspěvků na žofínském fóru také zazněla informace o zkapalněném zemním plynu (LNG), který se dováží do evropských přístavů. Je to vysoce koncentrovaná a výhodně transportovatelná energie, která je na 1 kilogram váhy nesrovnatelně silnější než ropa nebo uhlí.

Spotřeba LNG momentálně dosahuje už 16 procent celkové spotřeby Evropské unie. Do ČR se může dostat dalšími dopravními cestami a státní koncepce s ním bude počítat.

Jitka Hanžlová, Lucie Maňourová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme