Gazprom si na červen nerezervoval přepravu plynu do Evropy přes Slovensko a Polsko

Ruský státní plynárenský gigant Gazprom na červen nezarezervoval tranzitní kapacitu pro export plynu do Evropy přes Slovensko prostřednictvím hraničního uzlu Veľké Kapušany. Na příští měsíc nezarezervoval ani přepravní kapacitu plynovodem Jamal přes Polsko. Podle agentury Reuters to vyplývá z výsledků energetických aukcí.

Tento článek je více než rok starý.

Moskva/Bratislava/Varšava Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Gazprom

Ruský gigant Gazprom na červen nezarezervoval tranzitní kapacitu přes Slovensko a Polsko (ilustrační foto) | Foto: Sergei Karpukhin | Zdroj: Reuters

Gazprom už minulý týden oznámil, že nebude přepravovat plyn potrubím Jamal, které vede přes Bělorusko a Polsko do Německa. Zdůvodnil to ruskými sankcemi na firmu EuRoPol GAZ, která vlastní polskou část plynovodu Jamal.

Jakým způsobem stát zaplní plynové zásobníky před příští topnou sezonou?

Číst článek

Plynovod Jamal obvykle přepravuje ruský plyn do západní Evropy, v posledních týdnech ale většinou fungoval v obráceném režimu, takže dodával plyn z Německa do Polska.

Rusko vývoz plynu do Polska koncem dubna zastavilo kvůli tomu, že Varšava odmítla požadavek na platby v rublech.

Německý úřad pro regulaci energetického trhu ale podle agentury Reuters nepředpokládá, že by přerušení dodávek vedlo k bezprostřednímu zhoršení situace v zásobování plynem. Česká republika podstatnou část ruského plynu odebírá přes Německo.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme