Ruský Gazprom stopl dodávky plynu do Polska a Bulharska. Nezaplatily v rublech

Ruský plynárenský gigant Gazprom úplně zastavil dodávky plynu do Polska a Bulharska. Stalo se tak kvůli tomu, že tamní plynárenské podniky PGNiG a Bulgargaz odmítly za plyn platit v rublech, uvedla ruská agentura TASS s odvoláním na sdělení Gazpromu.

Tento článek je více než rok starý.

Aktualizováno Varšava/Sofia (Aktualizováno: 8:32 27. 4. 2022) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Plynová kompresní stanice Kouřim.

Dodávky ruského zemního plynu do Polska byly obnoveny (ilustrační foto) | Foto: René Volfík | Zdroj: iROZHLAS.cz

Polská plynárenská společnost PGNiG později potvrdila, že ruský Gazprom skutečně zastavil dodávky zemního plynu do Polska. Označila to za porušení smlouvy.

Gazprom předem varoval, že dodávky plynu zastaví v 8.00 ráno SELČ, připomněla polská televize TVN 24.

Von der Leyenová: Evropská unie připravuje společnou reakci na zastavení dodávek ruského plynu

Číst článek

Krátce před přerušením dodávek přitom agentura Reuters s odvoláním na údaje provozovatelů sítě pro přepravu plynu v Evropské unii informovala, že dodávky ruského zemního plynu do Polska byly obnoveny. Provozovatel bulharské plynové sítě Bulgartransgaz agentuře Reuters sdělil, že dodávky ruského plynu do Bulharska zatím pokračují. Po 8.00 ale má být vše jinak. 

Portál onet.pl napsal, že minulý pátek vypršel termín, do kterého mělo Polsko zaplatit za surovinu v rublech, jak žádá Kreml. To ovšem Varšava odmítá, premiér Mateusz Morawiecki přístup Ruska označil za vydírání.

Vztahy mezi západními zeměmi a Ruskem jsou od konce února napjaté kvůli ruské invazi na Ukrajinu, země EU jsou však do značné míry stále závislé na dovozu ruského zemního plynu.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme