Plyn zlevní, elektřina možná také

Ceny plynu pro domácnosti budou od příštího měsíce v průměru o 7,4 procenta nižší. V některých regionech mohou ale klesnout až o 7,9 procenta a v jiných zase jen o 6,6 procenta. Oznámila to mluvčí Energetického regulačního úřadu Jarmila Lehnerová. Měsíční paušály podle ní zůstanou v platnosti. Elektřina pro maloodběratele, tedy domácnosti, by od ledna mohla zlevnit nejvýše o tři procenta. Přesnější informace bude však k dispozici asi až za měsíc.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

plynový hořák

plynový hořák | Foto: MORA Moravia, a. s.

Plyn bude levnější v jednotlivých regionech různě a podle toho, na co ho domácnosti budou používat. Ředitel Východočeské plynárenské Bohdan Pásek Českému rozhlasu řekl, že plyn by se měl zlevnit pro domácnosti zhruba o 50 haléřů na jeden kubík: "Pokud jde o ty skupiny, které berou velmi málo, tak tam bude snížení pouze o 3-5 procent. Měsíční paušály zůstanou stejné, takže vlastně ta cena za komoditu klesne o něco víc pro tu oblast těch topenářů, domácnosti se sníží o osm procent."

Například domácnost v rodinném domku, která plyn používá na topení, vaření i ohřev vody, by za rok mohla ušetřit asi 1735 korun. Potvrdil to předseda Energetického regulačního úřadu Pavel Brychta. "Snížení cen plynu se projeví v roční úspoře plateb domácností od cca 50 korun v případě použití plynu pouze pro vaření až po cca 2000 korun v případě rodinného domku se spotřebou plynu na vaření, ohřev teplé vody a vytápění zemním plynem." To ale jen za přepokladu, že nynější dovozní ceny plynu vydrží. "99 procent plynu je do České republiky dováženo buď z Ruské federace nebo z Norska," upřesňuje Pavel Brychta.

Důvodem pro snížení cen plynu je příznivý vývoj cen ropy a tedy i zemního plynu na světových trzích a posílení kursu koruny vůči americkému dolaru. Domácnosti mohou ročně uspořit až 2000 korun. Úpravy cen elektřiny oznámí regulační úřad až v listopadu.

Narozdíl od plynu to ale nebude zlevnění tak výrazné, potvrdil místopředseda Energetického regulačního úřadu Bohuslav Němeček. "Hlubší nebo mírnější pokles cen než zhruba 3 procenta podle těch současných odhadů lze jen těžko předpokládat."

Markéta Kaclová, Jana Zemanová, Zdeněk Novák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme