Plynová krize ze začátku roku se může tuto zimu opakovat

Česko se připravuje na možnou novou plynovou krizi. Ministři při zasedání proberou, jak by na Českou republiku dopadlo, kdyby se opakovala situace ze začátku roku. To z Ruska přestal proudit plyn přes Ukrajinu do Evropské unie. Poradí se o opatřeních pro případ, kdyby ekonomika, nebo dokonce lidé měli s dodávkami problémy.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Plyn

Plyn | Foto: Fotobanka stock.xchng

Podle ministra průmyslu a obchodu Vladimíra Tošovského se totiž krize kvůli sporům Ruska a Ukrajiny může tuto zimu opakovat.

"Uvědomme si, že asi 2,5 milionu lidí je zásobováno centrálním teplem z výtopen, v nichž se topí plynem. My máme k dispozici určité zásoby plynu v zásobnících, naše plynovody jsou schopny i reverzního, tedy obráceného chodu, nicméně, pokud bude velmi krutá zima a odstávka by trvala dlouho, můžeme se dostat do potíží," uvedl Tošovský.

Přehrát

00:00 / 00:00

O přípravách na další plynovou krizi hovořil v ranním interview Radiožurnálu náměstek ministra průmyslu a obchodu Tomáš Hüner

Také podle náměstka ministra průmyslu Tomáše Hünera se problémy budou opakovat téměř jistě.

"Vzhledem k tomu, že končí rusko-ukrajinské smlouvy na přepravu plynu přes Ukrajinu i cenová dohoda ohledně ceny plynu z Ruska přes Ukrajinu, tak ta pravděpodobnost opakování krize je velká," řekl Hüner v Ranním Interview Radiožurnálu.

Dodal, že je těžké říci, zda bude tak dlouhá a razantní jako ta z ledna letošního roku, ale problémy s dodávkami určitě vzniknou.

Tomáš Hüner přesto nepředpokládá problémy se zásobováním, pokud odstávka nebude trvat příliš dlouho. Uvedl také, že v případě vyhlášení stavu nouze by nejdříve byly omezeny dodávky velkým odběratelům, jako jsou hutě, chemické provozy a podobně, a až pak se omezují dodávky do tepláren, naposledy pak školám, školkám, nemocnicím a domácnostem. Těch by se proto případná odstávka dotknout neměla.

Zásoby vydrží 40 dní

Přehrát

00:00 / 00:00

Ministr průmyslu a obchodu Vladimír Tošovský o hrozící plynové krizi a o opatřeních, která by ji měla zmírnit

Za normálních okolností zásoby našeho plynu vydrží zhruba jeden a půl měsíce, vysvětlil Rádiu Česko ministr průmyslu Vladimír Tošovský.

"Záleží na okamžité spotřebě plynu, což je závislé i na teplotě, protože plyn se používá především pro topení. Při normálním stavu jsou naše zásoby kolem čtyřiceti dnů," uvedl Tošovský.

Klíčovým bodem energetické bezpečnosti je podle ministerstva průmyslu a obchodu také diverzifikace zdrojů zemního plynu. V současné době se do Česka 75 procent plynu dováží z Ruska, čtvrtina pochází z Norska. Důležitá je podle ministerstva i schopnost přepravní soustavy dopravovat plyn oběma směry. V lednu tak bylo možné zajistit obrácením toku plynu nouzové zásobování Slovenska.

Evropa je ideální objekt pro vydírání

Přehrát

00:00 / 00:00

Zvláštní velvyslanec ČR pro energetickou bezpečnost Václav Bartuška o tom, jaká poučení by si Evropa měla vzít z hrozící plynové krize

Podle Václava Bartušky, zvláštního velvyslance České republiky pro energetickou bezpečnost,je Česká republika schopna přežít bez dodávek ruského plynu i celou zimu.

"Problém je ale v tom, že jsme si příliš zvykli na jistotu a stabilitu dodávek, ale ta už nikdy nebude v té míře, jako byla dosud," prohlásil Bartuška v Poledních ozvěnách dne Radiožurnálu.

Evropa je podle něj příliš závislá na vnějších dodavatelích energie, což ji činí vydíratelnou.

"Evropa je vnímána jako bohatá a slabá, tedy jako ideální objekt vydírání," prohlásil Bartuška s tím, že podstatně větší závislost na dodávkách energie má východní Evropa s výjimkou České republiky, která má zajištěny dodávky ropy i plynu ze dvou zdrojů.

Ladislav Dvořák, Lenka Jansová, Alena Adámková, Veronika Sedláčková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme