Plynovod Gazela zahájil provoz. Závislost na dodávkách plynu přes Ukrajinu končí

V Přimdě na hranicích s Německem dnes slavnostně zahájil provoz nový plynovod Gazela. Propojuje přes české území jižní Německo s plynovodem OPAL, který přivádí ruský plyn z Nord Streamu. Slavnostního otočení kohoutkem se zúčastnili zástupci České republiky, Německa, Ruska a také představitelé energetických firem.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Výstavba plynovodu Gazela

Výstavba plynovodu Gazela | Foto: Jana Kosová

Nový plynovod, který je dlouhý 166 kilometrů, protíná hranice u krušnohorské obce Brandov v Ústeckém kraji a české území opouští u Rozvadova.

Na ceny pro zákazníky v České republice by nová větev plynovodu vliv mít neměla. Nebo jen zanedbatelný. Kontrakty na dodávky plynu jsou uzavírány na delší období. Cenu ovlivňuje především vývoj cen ropy, ropných derivátů na světových trzích a také síla kurzu koruny vůči euru a americkému dolaru.

Investice přišla provozovatele, firmu NET4GAS, na 400 milionů eur. Životnost plynovodu je ale 70 až 100 let, takže by ji do cen neměl znatelně promítat. Navíc bude získávat určitou část z tranzitních poplatků.

Plynovodem bude odhadem protékat 30 až 33 miliardy metrů krychlových plynu ročně. Což je třikrát víc, než spotřebuje ročně celá Česká republika.

Nová větev plynovodu zvýší bezpečnost zásobování plynem zejména pro Německo a další země, které jsou na Nord Stream navázané. Hlavní podle odborníků je, že dodávky z Ruska nemusí téct přes Ukrajinu, která má napjaté vztahy s Ruskem a už několikrát se stalo, že dodávky přes její území byly buď menší, nebo ustaly úplně.

Zatím si sice Česká republika v těchto krizích vždy vystačila s plynem ze zásobníků, ale nyní z plynovodu Gazela může na čtyřech místech čerpat plyn i pro svoji potřebu. „Díky několika místům, kde je plynovod Gazela propojen se stávající plynovou sítí v ČR, umožňuje také diverzifikované dodávky zemního plynu do České republiky, a výrazně tak zvyšuje i energetickou bezpečnost naší země,“ uvedl premiér Petr Nečas.

Navíc provoz Gazely lze i otočit. Kdyby se třeba něco stalo na dně Baltského moře, kudy severní plynovod vede, může plyn do Německa protékat z plynovodu přes Česko, Slovensko a Ukrajinu.

Grafický PROFIL plynovodu Gazela - přehled evropských plynovodů | Foto: ČTK

Jitka Hanžlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme