Plynovod Jamal stále funguje v obráceném režimu. Na Česko to bude mít podle dodavatele velmi malý dopad

Plynovod Jamal, kterým proudí ruský plyn přes Polsko do Německa, nadále pracuje v obráceném režimu, uvádí německý provozovatel plynovodní sítě Gascade. Plyn tak tímto plynovodem teče ze západu na východ.

Tento článek je více než rok starý.

Moskva Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dodávky ruského plynu do Německa přes plynovod Jamal jsou dál zastavené

Dodávky ruského plynu do Německa přes plynovod Jamal jsou dál zastavené | Foto: Sergei Karpukhin | Zdroj: Reuters

Průtok plynu do Německa se na měřicí stanici v německé obci Mallnow zastavil v sobotu ráno a stále nebyl obnoven, uvedla agentura Reuters. Mallnow leží na polských hranicích.

Ruská plynárenská společnost Gazprom nicméně již dříve uvedla, že závazky vůči svým zákazníkům v Evropě plní. To potvrdil i mluvčí polské státní plynárenské společnosti PGNiG, podle něhož Polsko stále dostává nasmlouvané množství. Podle sobotního vyjádření společnosti NET4GAS, která zajišťuje mezinárodní přepravu plynu do České republiky, bude mít přerušení dodávek na republiku velmi malý dopad.

Tok plynovodu Jamal do Německa zůstává dál zastavený. Ceny plynu v Evropě kvůli tomu vzrostly

Číst článek

Některé východoevropské země kvůli neshodám s Moskvou nenakupují plyn přímo z Ruska, ale prostřednictvím kontraktů s jinými státy. Podle ruské agentury Interfax stojí za obrácením toku plynovodu Jamal právě tyto takzvané reverzní kontrakty.

Jejich označení je odvozeno od toho, že plyn od Ruska nakoupí západoevropské podniky a ty jej následně posílají zpátky na východ do zemí, které z politických důvodů nechtějí nakupovat přímo od Ruska.

Plynovod Jamal přivádí ruský plyn přes běloruské a polské území do Německa. Jeho kapacita je až 33 miliard metrů krychlových ročně. Loni vypršela platnost smlouvy mezi Ruskem a Polskem týkající se tranzitu suroviny, ale Gazprom si může objednávat přepravní kapacitu v aukcích.

Polský provozovatel plynovodů Gaz-System v pondělí uvedl, že v současnosti neregistruje žádnou poptávku po tranzitu plynu do Německa.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme