Plynovodem Net4Gas začal skrz republiku proudit plyn. Náklady na výstavbu překročily 14 miliard korun

Společnost NET4GAS zahájila provoz nového plynovodu vedoucího přes Ústecký a Plzeňský kraj. Nová infrastruktura vybudovaná v projektu Capacity4Gas posiluje propojení České republiky a celého regionu střední a východní Evropy se západoevropskými plynárenskými trhy, a zajišťuje tak přístup k diverzifikovaným dodávkám plynu. Náklady na projekt přesáhly 540 milionů eur (přes 14 miliard korun).

Tento článek je více než rok starý.

Hora Svaté Kateřiny (Mostecko) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Plynovod (ilustrační foto)

Plynovod (ilustrační foto) | Zdroj: Reuters

Plynovod mezi Horou Svaté Kateřiny na Mostecku a Přimdou na Tachovsku měří 150 kilometrů. Projekt nazvaný Capacity4Gas je největším samostatnou investiční akcí v historii společnosti. Informovala o tom v pondělí společnost na svém webu.

Rusko pošle svůj plyn až do Srbska. Začíná fungovat nový plynovod Balkan Stream

Číst článek

První etapa zahrnovala výstavbu nové kompresní stanice Otvice, propojení s novým německým plynovodem EUGAL nedaleko hraniční předávací stanice Hora Svaté Kateřiny a rozšíření měřicí stanice v Lanžhotě na česko-slovenské hranici. Všechna tato zařízení byla uvedena do provozu v prosinci roku 2019, uvedla společnost.

„Realizace projektu zároveň zvyšuje strategickou roli České republiky v oblasti mezinárodního tranzitu plynu, a to i s ohledem na možnou budoucí přepravu obnovitelných plynů, včetně vodíku,“ uvedla firma na webu. Přístup nová plynárenská infrastruktura zajistí k plánovaným terminálům pro zkapalněný zemní plyn (LNG) v Německu.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme