Plynovod Nord Stream slavnostně zahájil provoz

Plynovodem Nord Stream začal proudit ruský plyn do Evropy. Krátce před polednem symbolicky pootočili kohoutky německá kancléřka Angela Merkelová a ruský prezident Dmitrij Medvěděv. Slavnostního spuštění plynovodu se zúčastnil i francouzský premiér Francois Fillon, nizozemský předseda vlády Marek Rutte a další evropští státníci.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Evropští představitelé a ruský prezident Dmitrij Medveděv slavnostně zahajují provoz plynovodu Nord Stream

Evropští představitelé a ruský prezident Dmitrij Medveděv slavnostně zahajují provoz plynovodu Nord Stream | Zdroj: Reuters

Potrubí o délce 1224 kilometrů vedoucí po dně Baltského moře z ruského Vyborgu do německého Lubminu přivede zemní plyn přímo z Ruska do Německa a tak i do celé Západní Evropy. Vyhýbá se Ukrajině, jejíž spory s ruským dodavatelem už v minulosti vedly k výpadkům dodávek plynu v řadě evropských zemí.

Zatím byla uvedena do provozu první větev plynovodu. Druhá by měla začít fungovat v příštím roce. Po spuštění obou by se přepravní kapacita měla pohybovat kolem 55 miliard metrů krychlových plynu, což by mělo stačit na zásobování 26 milionů domácností.

Přehrát

00:00 / 00:00

Slavnostní spuštění Nord Streamu sledovala berlínská zpravodajka ČRo Klára Stejskalová. V Ozvěnách dne jsme hovořili i s odborníkem na energetické trhy, analytikem J& T banky, Michalem Šnobrem

Hlavním odběratelem plynu z Nord Streamu je Německo, které má v projektu 40 procentní podíl. U zrodu Nord Streamu stál předešlý spolkový kancléř Gerhard Schröder, který je dnes předsedou dozorčí rady akciové společnosti Nord Stream, v níž má většinový podíl Gazprom.

Jak ale připomněla berlínská zpravodajka ČRo Klára Stejskalová, kancléřka Merkelová není aktivitám ruského koncernu zdaleka tak nakloněná. „Německo se bez ruského plynu neobejde, ale kancléřka se například velmi rezervovaně staví k budování třetí větvě Nord Streamu. Vůbec v celé německé společnosti panují obavy ze zvyšování závislosti na Rusku,“ přiblížila.

Ruský plyn bude Nord Streamem proudit i do Nizozemí, Francie, Velké Británie, Dánska či Belgie. Do Česka se část plynu bude dostávat přes německý plynovod Opal, na který je napojen budovaný plynovod Gazela. Ten se staví v západních Čechách a poprvé by jím měl ruský plyn proudit v roce 2012.

Jak v Ozvěnách dne uvedl odborník na energetické trhy, analytik J& T banky, Michal Šnobr, nová trasa pro ruský plyn do Evropy zásadně mění evropskou energetickou mapu. „Je to jedna z nejvýznamnějších energetických staveb, která se v posledních desetiletích v Evropě vybudovala,“ řekl.

Spuštění Nord Streamu se však podle něj na cenách plynu nepromítne. „Jde především o to, že plynovod se stavěl proto, aby se Evropa vyhnula nestabilní oblasti Ukrajiny,“ dodal.

Klára Stejskalová, Veronika Sedláčková, bre Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme