Plynovod přes Baltské moře rozčílil Varšavu

Německé koncerny EON a BASF mají podepsat dohodu s ruským plynárenským podnikem Gazprom o vytvoření konsorcia na vybudování plynovodu z Ruska do Německa přes Baltské moře.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

V Baltském moři

V Baltském moři

Ceremoniálu podpisu se zúčastní také ruský prezident Vladimir Putina a německý kancléř Gerhard Schröder. Zatímco Evropská unie stavbu přívítala, Polsko bouřlivě protestuje.

Němci a Rusové zase rozhodují za zády Polska o věcech, které se Polska týkají, Německo boří evropskou solidaritu, Evropská komise nečinně přihlíží jak Rusové vrážejí další klín mezi evropské země, pomsta za oranžovou revoluci na Ukrajině - takové jsou první reakce politiků a médií ve Varšavě.

Varšava považuje rusko-německý plynovod za čistě politické rozhodnutí Vladimira Putina. Vybudováním plynovodu na dně Baltu totiž Polsko přijde o příjmy z tranzitních poplatků z plánované druhé větvě plynovodu Jamal, k jejíž výstavbě pravděpodobně v dohledné době nedojde.

Polští ekonomové upozorňují na obrovské náklady, které si baltický plynovod vyžádá - odhadují je až na 12 miliard eur, zatímco odhady ruské strany hovoří o necelých pěti miliardách.

Milan Kopp, Martin Dorazín Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme