Plynu je přebytek. Jeho cena nestoupá, říká odborník

Sdružení vývozců plynu, které je přirovnáváno k ropnému kartelu OPEC, se nedohodlo na snížení produkce. A to přesto, že se Alžírsko na summitu dvanáctky pokusilo ostatní členy přesvědčit o tom, že by přiškrcení kohoutků bylo obecně prospěšné. Podle některých expertů je tak možné čekat, že nízké ceny plynu na trzích zůstanou. Stejně tak se začíná spekulovat i o tom, že kartel producentů plynu nikdy nedosáhne jednoty, a tím i síly jako ropný OPEC.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zásobníky na plyn

Zásobníky na plyn | Foto: Comstock Images

Ceny zemního plynu od prosince loňského roku propadly o 28 procent. Většina komodit přitom od té doby zdražila - ropa je na 18 měsíčním maximu. Podle analytika poradenské společnosti ENA Vladimíra Štěpána je důvod jasný.

„Je to důsledek převahy nabídky na poptávkou. Jedná se o dvě záležitosti. Zaprvé se na trhu objevilo velké množství zkapalněného plynu a druhou věcí je volný plyn z dlouhodobých kontraktů, který se prodává i na burzách. Jsou zde jiné faktory, jež ovlivňují nabídku – poptávku než u jiných komodit,“ řekl Vladimír Štěpán.

Přehrát

00:00 / 00:00

plyn.mp3

Plyn je tedy letos komoditou, jejíž ceny rostou nejméně. Významný vývozce Alžírsko přitom nečeká, že by se poptávka po něm v příštích dvou letech výrazně měnila. Ceny plynu by tak snad měly zůstat na konstantní úrovni.

„Mělo by tomu tak být. Myslím si, že ceny zůstanou nízké právě z toho důvodu, že faktory, které ovlivňují převahu nabídky nad poptávkou jsou trvalejšího charakteru – řekněme střednědobého. Jako příklad uveďme to, že pokud producenti zkapalněného plynu vybudují obrovské kapacity, tak je pak musí využívat, ať je cena jakákoli. A to právě způsobuje současnou situaci. Nehledě na těžbu plynu z písku, břidlic a podobně,“ doplnil analytik poradenské společnosti ENA.

Kvůli nízkým cenám se však přibrzdily nebo úplně zastavily investice do nové infrastruktury. To by mohlo v budoucnu znamenat problém, kvůli kterému by došlo k prudkému zdražení plynu a možná i jeho nedostatek.

„Problém to být může, ale to mluvíme o horizontu pěti nebo deseti let. A nezapomeňme, že informace z poslední doby mluví o započaté výstavbě plynovodu Nordstream, který má mít kapacitu až 60 miliard kubíků – to je 10 procent spotřeby Evropské unie. Navíc je dalších 10 terminálů pro zkapalněný plyn ve výstavbě, takže těžko hovořit o tom, že by se investice do infrastruktury zcela zastavily,“ dodal Vladimír Štěpán.

Problém plynovodu Nabucco

Otázkou je, co současná situace znamená pro budoucnost plynovodu Nabucco. O jeho osudu se začne rozhodovat v květnu, kdy proběhne aukce jeho kapacit. V nejhorším případě hrozí i krach tohoto projektu.

„Společným jmenovatelem všech podobných projektů je zvýšení bezpečnosti dodávek. Cílem Nabucca je získat plyn nezávisle na Rusku, a právě proto jsou šance tohoto plynovodu poměrně vysoké. Otázkou však zůstává, jestli i přes nízkou poptávku plynu zůstane zájem investorů trvalý. Je proto i klidně možné, že projekt Nabucco přeci jen bude odložen,“ popisoval Štěpán.

Podzemní zásobník plynu | Foto: Česká plynárenská unie

Fórum vývozců plynu, které je přirovnáváno k OPECU, sdružuje země jež vlastní dvě třetiny světových zásob plynu. Pokud přiškrtí produkci, cena se jistě zvýší. To ale odmítají. Jaký proto mají důvod?

„Jsou tam dvě zájmové skupiny. Tu první tvoří Rusko, které prodává drtivou většinu své produkce na základě dlouhodobých kontraktů, kde cena plynu je navázána na cenu ropy. Takže tady není důvod cokoli měnit. Do druhé skupiny patří producenti, jež cenu plynu navázali na trhy na burzách. Ti by samozřejmě chtěli produkci zmenšit. Výsledkem tohoto jednání bude muset být nějaký kompromis,“ uzavřel analytik poradenské společnosti ENA Vladimír Štěpán.

Roman Chlupatý, Jan Cigánik Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme