Plzeňská Škoda Power postaví v indické elektrárně strojovnu s turbínou za stovky milionů korun

Plzeňská firma Doosan Škoda Power získala významnou zakázku v Indii. Pro tepelnou elektrárnu Čennaí v hlavním městě indického státu Tamil Nadu dodá kompletní strojovnu s parní turbínou o výkonu 172 MW, a to včetně montáže na místě.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Turbína ze Škody Power

Turbína ze Škody Power | Foto: Ogilvy PR

Právě v tomto čtvrtém největším indickém městě má Doosan Škoda Power své konstrukční centrum, ve kterém pracuje 30 inženýrů. Kromě toho má dalších 25 obchodníků a konstruktérů v Dillí.

Turbíny se značkou Škoda mají v Indii už dlouho velmi dobrou pověst. V poslední době tam firma dodává do pěti dalších energetických projektů především parní turbíny.

Doosan Škoda Power také uvažuje o tom, že postaví v Indii přímo svoji továrnu. Ať už zcela novou na zelené louce, nebo koupí nějakou stávající a turbíny bude kompletovat v ní.

Doosan Škoda Power dodá pro tepelnou elektrárnu v indickém Čennaí v hlavním městě indického státu Tamil Nadu kompletní strojovnu s parní turbínou o výkonu 172 MW včetně montáže. Do komerčního provozu má být uvedena ve druhé polovině roku 2014.

Indie totiž uvaluje clo na dovoz energetického zařízení ve výši 10 až 15 procent. Pro firmu je tedy výhodnější mít výrobní závod přímo v zemi, zvlášť když jde o velké zakázky. Konečné rozhodnutí však zatím nepadlo.

Plzeňský podnik se specializuje na všechny turbíny do více druhů elektráren, včetně jaderných nebo těch na biomasu. A dokáže vyrobit i ty největší – patří mezi pouhých pět firem ve světě, které dokážou udělat spolehlivou turbínu s výkonem kolem tisíc megawatt.

Plzeňský výrobce turbín v Česku zaměstnává 1260 lidí. A do roku 2017 chce jejich počet zvýšit na 1700. Loni měl tržby přes 8 miliard korun a už teď má nasmlouvané zakázky za více než 18 miliard korun, například v Číně, Spojených státech nebo Finsku.

Doosan Škoda Power se také stal globálním výzkumným centrem pro parní turbíny v rámci svého vlastníka – jihokorejské skupiny Doosan. Za poslední tři roky vložil do výzkumu a vývoje asi 600 milionů korun.

Jitka Hanžlová, mka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme