Plzeňské a krnovské strojírny se svou nabídkou na koupi ostravské firmy Ekova neuspěly

Ostrava nechce prodat Ekovu tak levně, jak nabízel jediný zájemce. Zastupitelé dnes rozhodli, aby vedení radnice s konsorciem firem Škoda Transportation a Krnovské opravny a strojírny dál jednalo. Nervozita v Ekově, která je dceřinou společností ostravského dopravního podniku a stará se o opravu trolejbusů a tramvají, stoupá. Téměř tři stovky zaměstnanců mají strach o práci.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Švédské tramvaje Ekova čeká v Ostravě modernizace

Švédské tramvaje Ekova čeká v Ostravě modernizace | Foto: PAM market s.r.o.

Město chtělo pro firmu najít strategického partnera, který by jí pomohl k lepším zakázkám. Jedinou nabídku ale zastupitelé odmítli.

„Podmínky nejsou adekvátní a jsou silně podhodnocené. Podnik, který vykazuje poměrně dobré hospodářské výsledky, není třeba touto cestou privatizovat,“ potvrzuje Josef Babka z KSČM.

Přehrát

00:00 / 00:00

Redaktorka Iva Havlíčková se zajímala o osud firmy Ekova

Prodat firmu levně nechce ani primátor Petr Kajnar z ČSSD. Připouští však, že se o ni bohatí byznysmeni nepoperou.

„Nikdo ve světě dneska nečeká na Ekovu. Kapacit je neuvěřitelné množství a trh v Evropě zase není nekonečný, zvláště v období krize. Takže si dovedu představit, že konsorciu to za to nestojí,“ vysvětluje.

Opozice ovšem požaduje zastavení prodeje Ekovy, která by se podle ní měla nechat pod dopravním podnikem.

„V opačném případě hrozí, že si dopravní podnik ve výsledku bude muset kupovat mnohem dražší údržbu, než původně měl, když ji měl ještě pod svými křídly,“ říká Bohdan Trojak z hnutí Ostravak.

Stejně tak prodej kritizují odboráři dopravního podniku. „Zatím jsme spokojeni, že to je pozastaveno, protože zakázky jsou. A proč by neměly být dál i bez partnera?“ ptá se šéf odborářů Ivo Protivínský.

Vedení města bude se zájemci z řad strojírenských firem dál jednat. I oni ale chtějí tuto záležitost rychle vyřešit, aby měla firma klid na podnikání a zaměstnanci na práci.

Iva Havlíčková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme