Plzeňský kraj rozvíjí spolupráci s Čínou, na západ Čech láká další asijské investory

Čím dál častěji zní v Plzeňském kraji čínština, region totiž úzce spolupracuje s čínskou provincií Če-ťiang a láká tím na západ Čech nové investory. Ale funguje to i obráceně. Trh s více než miliardou lidí je lákadlem pro firmy z Plzeňska, které v Číně usilují o další zakázky.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Areál firmy Škoda Transporation v Plzni

Areál firmy Škoda Transporation v Plzni | Foto: Monika Červená | Zdroj: Český rozhlas

Letité zkušenosti má Tomáš Brabec. Žije dlouhodobě v Německu a je spolumajitelem českoněmecké firmy Bino Europe, která má pobočku v Klatovech.

„Obchodujeme s Čínou už 25 let. Dříve to bylo spíš jednosměrné, hlavně se vozilo z Číny, ale za posledních 5 let se trh obrovsky změnil, z Číny se stal obrovský spotřební trh,“ popisuje.

Čím dál více pronikají na čínský trh i plzeňští výrobci vozidel pro veřejnou dopravu, potvrzuje mluvčí těchto strojíren Lubomíra Černá.

Přehrát

00:00 / 00:00

Plzeňský kraj utužuje ekonomické vztahy s Čínou, čím dál více západočeských firem proniká na asijský trh

„Škoda Transportation prodala Číně desetiletou licenci na výrobu tramvají. Mimo to se podílí na projektu vývoje a výroby nové tramvaje 27T.“

Podle podnikatele Tomáše Brabce mají evropské výrobky v Číně dobrou pověst a je o ně zájem. Brabec proto spolu s dalšími připravuje v Číně podnikatelský inkubátor, který bude firmám ze střední a východní Evropy pomáhat dostat se na čínský trh.

„Poradí vám, jak se tam chovat. Jak zjistit, jestli je výrobek na trh vhodný, dají vám malou kancelář nebo sklad, když budete potřebovat,“ vyjmenovává.

Pronikání na čínský trh vítá náměstek plzeňského hejtmana Ivo Grüner z ČSSD. Podle něj má navíc o spolupráci zájem i čínská strana.

„V Plzeňském kraji jsou za poslední čtyři roky dvě nové čínské firmy. Jedna vyrábí televizory a komponenty do televizorů a druhá komponenty do klimatizací,“ dodává.

Ředitelka Regionální hospodářské komory Plzeňského kraje Radka Trylčová upozorňuje na možná rizika.

„V každé ekonomice je důležitá vyváženost. V Plzeňském kraji máme velký příliv zahraničních investic, nad rámec těch domácích. Druhá věc je otázka know-how. Určitě hrozí, že know-how může někdo okopírovat a v Číně pak začít své podnikání,“ říká.

Dalšími výsledky plzeňsko-čínského sbližování jsou například výměny vysokoškolských studentů. V plánu jsou prý i kurzy čínské medicíny a další univerzitní projekty.

Lukáš Milota Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme