ČNB po téměř deseti letech zvýšila úrokové sazby, koruna okamžitě posílila

Rada České národní banky (ČNB) ve čtvrtek po téměř deseti letech zvýšila úrokové sazby. Základní úroková sazba stoupla o 0,2 procentního bodu na 0,25 procenta. Informoval o tom mluvčí centrální banky Marek Zeman. Koruna posílila.

Tento článek je více než rok starý.

Praha (Aktualizováno: 15:20 3. 8. 2017) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Česká koruna (ilustrační foto)

Česká koruna (ilustrační foto) | Foto: Matěj Skalický | Zdroj: Český rozhlas

Koruna v reakci na zvýšení úrokových sazeb rychle posílila k euru až na 25,90, ale uzavřela nakonec opět nad hranicí 26 korun. 

Česká národní banka sazby naposledy zvýšila v únoru 2008 a od té doby úroky už jen klesaly. Posledních pět let pak jsou prakticky na nule.

„U nás na rozdíl od eurozóny reálně a to velmi viditelně, až robustně, rostou mzdy. Máme nejrychlejší růst cen v oblasti nemovitostí, to také nemůžeme pominout, byť je to do jisté míry vedlejší záležitost,“ vyjmenoval důvody, které podpořily rozhodnutí zvýšit sazby guvernér centrální banky Jiří Rusnok.

Čtvrt roku od konce intervencí: posilování koruny je pozvolné, dovolená bude levnější až v zimě

Číst článek

Rusnok zároveň do budoucna nevyloučil další zvyšování úroků. Záležet ale bude na vývoji ekonomiky.

To, že by čtvrteční zasedání mohlo být bodem zlomu, avizovala už s předstihem například Eva Zamrazilová, hlavní ekonomka České bankovní asociace a bývalá členka bankovní rady ČNB.

„Já myslím, že už je to docela pravděpodobné, protože inflace je už víc než půl roku nad inflačním cílem a i pokud by se v příštím roce 2018 krátce podívala pod dvě procenta, tak jen díky nějakým krátkodobým a přechodným vlivům, které nemají v podstatě nic společného s výkonem ekonomiky," řekla.

Centrální banka zvedla sazbu na čtvrt procenta. První reakcí by podle analytiků mělo být právě posílení české koruny, tedy lidem by zlevnily cesty do zahraniční a časem například i dovážené zboží.

„Ta dobrá zpráva pro domácnosti je, že by mělo dojít ke zvýšení úrokových sazeb na spořicích účtech, nezanedbatelnou částí úspor jsou dnes také penzijní účty. Mělo by teda také dojít postupně ke zvýšení výnosů nebo zhodnocování penzijních účtů," vysvětlil Radiožurnálu Jiří Witzany, profesor na Fakultě financí a účetnictví VŠE v Praze.

ČNB je první centrální bankou v Evropské unii, která se během současného hospodářského cyklu rozhodla zvýšit úrokové sazby, upozornili analytici.

Ondřej Luštinec Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme