Po dlouhých jednáních prodal ČEZ uhelnou elektrárnu ve Chvaleticích

Chvaletická elektrárna má nového vlastníka. Skupina ČEZ ji po dlouhých jednáních prodala za více než 4 miliardy korun společnosti Litvínovská uhelná.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Elektrárna Chvaletice

Elektrárna Chvaletice | Foto: Marek Kuchařík

V roce 2010 elektrárnu vyčlenila Skupina ČEZ do samostatné společnosti a začala uvažovat o její výměně nebo prodeji. Patří totiž mezi nejdražší elektrárny v porovnání s těmi, které leží v blízkosti pánevních oblasti.

Uhlí do Chvaletic se vozí až z Mostecka. ČEZ navíc neměl zajištěné dodávky uhlí po roce 2013, a tak se Chvaletice staly dobrým adeptem pro prodej.

Svou roli v prodeji chvaletické elektrárny sehrála i Evropská komise, která od roku 2009 prověřuje postavení ČEZu na českém trhu. Podezírá ji, že zneužívá své postavení na trhu výroby elektřiny. Prodej elektrárny tak má spor s Evropskou komisí urovnat.

ČEZ se tedy rozhodl, že elektrárnu prodá Litvínovské uhelné, která spadá do skupiny Czech Coal a vlastní doly na Mostecku. To ale nebyl jediný zájemce. O Chvaletice měl zájem Energetický a průmyslový holding, který vlastní podnikatel Daniel Křetínský, pod něhož mimo jiné spadá i elektrárna Opatovice.

Křetínského společnost vede s Czech Coalem spor o dávky uhlí do Opatovic. A právě Czech Coal Chvaletice nakonec získal. Pouhý den předtím ČEZ právě s touto uhelnou společností uzavřel smlouvu o dodávkách uhlí pro elektrárnu Počerady.

Generálního ředitel ČEZu Daniel Beneš odmítá, že by tyto události spolu souvisely. Litvínovská uhelná prý podala lepší nabídku.

„Obě dvě strany věděly, že to je poslední kolo, obě dvě strany věděly, že tato nabídka rozhodne. Přes to všechno byla nabídka Litvínovské uhelné vyšší a byla bez jakýchkoli vedlejších podmínek. Nabídka EPH byla nižší a vedle toho tam byly podmínky, které významně snižovaly hodnotu,“ vysvětluje Beneš.

ČEZ zajistil dodávky uhlí pro Počerady, prodal elektrárnu Chvaletice | Foto: ČTK

Litvínovská uhelná za chvaletickou elektrárnu zaplatí více než 4 miliardy korun. Chce ji dál dlouhodobě provozovat, konkrétní projekt rozvoje ale firma teprve připravuje.

„Začínáme se teprve seznamovat, je to nová informace, protože naše nabídka byla vyhodnocena jako vítězná teprve v úterý. Ve hře je několik scénářů rozvoje Chvaletice a který bude ten finální, to se v tuto chvíli teprve rozhoduje,“ říká mluvčí skupiny Czech Coal Gabriela Benešová.

Elektrárna v současnosti zaměstnává zhruba 230 lidí a dalších zhruba 50 menších externích firem se podílí na provozu elektrárny. Podle Benešové chce nový vlastník zaměstnanost dál udržet.

„My jsme si samozřejmě vědomi toho, že Chvaletice jsou významným zaměstnavatelem, ale i významným dodavatelem energie. Budeme se snažit zveřejnit konkrétní opatření co nejdříve, ale stále platí, že náš záměr je provozovat elektrárnu dlouhodobě,“ uvádí mluvčí Czech Coalu.

Chvaletická elektrárna byla postavena na konci 70. let minulého století a její životnost je předpokládána do roku 2020, poté nejspíš bude muset projít proměnou na jiný typ zařízení.

mka, Iveta Záleská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme