Po dnešku zřejmě třetina záložen odpadne

Dnešní den je rozhodující pro družstevní záložny. Kampeličky, které přežily potíže posledních let, musí navýšit svůj kapitál z půl milionu korun na 35 milionů. Ty, které to nezvládnou, přijdou o licenci a půjdou do likvidace. Zatím u nás funguje na 30 záložen. Dalších 47 je v likvidaci a 34 v konkurzu. Kolik z těch stávajících má šanci na přežití?

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

koruny a eura

koruny a eura | Foto: Jan Rosenauer

Předpokládá se, že z fungujících kampeliček třetina odpadne, protože nebude mít dost prostředků na navýšení kapitálu. Přesná čísla budeme vědět zřejmě v polovině týdne. Úřad pro dohled nad družstevními záložnami už ale teď jednotlivé případy řeší, potvrdil jeho mluvčí Oldřich Zajíc. "V tuto chvíli víme zcela jistě, že zákonné podmínky, tedy navýšení kapitálu na 35 miliónů korun, splnilo 13 družstevních záložen a 7 záložen je v tuto chvíli ještě v procesu posuzování. Úřad ještě zaslané a dodané údaje kontroluje, zda jsou zcela v souladu se zákonem."

Další zákonné podmínky, které mají ochránit bezpečnost družstevníků, stanoví také povinnost předat kontrolnímu úřadu každý měsíc údaje o hospodaření. Kromě toho kampeličky nesmějí přesouvat peníze do dceřiných společností a členové volených orgánů musejí mít příslušné vzdělání a několikaletou praxi v oboru. Ty záložny, které nedokáží splnit nové podmínky, zaniknou a své klienty vyplatí.

Známe už i úspěšné ústavy. Například 1. Slovácké spořitelní družstvo z Uherského Hradiště se podle své ředitelky Heleny Dobešové vyrovnalo s přísnějšími požadavky bez problémů. "Oslovili jsme hlavní podnikatele v tomto regioně, o kterých jsme věděli, že jsou seriózní. Vysvětlili jsme jim naše záměry, vysvětlili jsme jim zákon. A tito lidé potom vložili další vklad."

Ačkoliv nová pravidla by měla zvýšit bezpečnost vkladů v kampeličkách, lidé by měli být opatrní, stejně jako u všech ostatních finančních rozhodnutí.

Markéta Kaclová, Jitka Hanžlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme