Po dohodě na společném dohledu nad bankami hledá EU cestu k bankovní unii

Evropa chce už příští rok dokončit takzvanou bankovní unii. Na schůzce v Bruselu se na tom shodli lídři členských zemí Evropské unie. První krok už udělali ministři financí, kteří se dohodli na přenosu dohledu nad činností bank na Evropskou centrální banku.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Herman van Rompuy

Herman van Rompuy | Zdroj: Reuters

Bankovní unie má platit pro eurozónu, přidat se ale můžou i země s vlastní měnou. Česká republika to alespoň prozatím odmítla. Podle většiny evropských politiků a ekonomů eurozóna bankovní unii do budoucna potřebuje ke svému přežití.

„V Evropě potřebujeme instituci, která rozhodne o budoucnosti problémových bank,“ prohlásil evropský prezident Herman van Rompuy. Národní dohled nad bankami totiž podle něj v krizi selhal.

Český premiér Petr Nečas ale zůstává k možné účasti ČR skeptický. „Není známo především to nejdůležitější – kdo to bude platit,“ uvedl.

Vznik instituce na řešení problémů bank totiž může znamenat přesun peněz ze stabilních zemí k těm ohroženým.

Česko zpochybňuje současný evropský způsob boje s krizí

Číst článek

Zatímco zadlužené jižní státy žádají finanční pobídky za zavádění reforem, severské státy se snaží dosáhnout toho, aby cena pro daňového poplatníka byla co nejmenší. Cestou k efektivnímu fungování eurozóny by měla být co nejužší spolupráce při řešení problémů.

„Vytvořením zvláštního fondu dosáhneme toho, že daňový poplatník už nebude zachraňovat soukromé banky, ale celý sektor ponese zodpovědnost sám za sebe,“ řekl na závěr prvního dne jednání předseda Evropské komise José Manuel Barroso.

Komise by měla první návrh předložit už v létě. Dá se očekávat, že shoda na konečné podobě plánu, ale bude ještě složitější než ta na společném dohledu nad bankami.

Ondřej Houska, Ondřej Bouda, Eva Presová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme