Po kuponové privatizaci zůstalo 1,4 milionu účtů, o akcie se vlastníci nestarají

Po kuponové privatizaci zůstalo na účtech akcionářů ležet množství akcií, o které se už nikdo nestará. Dnes už vypadá obchodování s cennými papíry úplně jinak. Kupony zmizely, objevily se investiční fondy a přišla éra internetu. Kromě pražské burzy mohou čeští investoři obchodovat na všech trzích světa. I v České republice ale některé firmy divoká 90. léta přežily.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pražská burza

Pražská burza | Foto: Marián Vojtek

V České republice je podle odhadu Centrálního depozitáře cenných papírů 1,4 milionu akciových účtů, se kterými jejich vlastníci už nenakládají.

Účty, které jsou dnes vedené jako nezařazené, vznikly v době prvního a druhého kola kuponové privatizace. Obchodování s akciemi se ale od té doby výrazně změnilo.

„Největší rozdíl je asi v počtu firem, kdy do kuponové privatizace šlo nějakých 800 podniků s tím, že aktuální nabídka na pražské burze likvidních titulů činí nějakých 10 až 11 společností,“ popisuje makléř společnosti Cyrrus František Bostl.

Přehrát

00:00 / 00:00

O akciových účtech, se kterými se už neobchoduje, natáčela redaktorka Barbora Kreuzerová.

Pokud jsou akciové účty vedené jako nezařazené, jedná se ve většině případů o akcie firem, které na burze 90. léta nepřežily.

„Na celé řadě účtů vedených v nezařazené evidenci jsou vedeny akcie firem, které jsou v konkurzu v likvidaci, a další celé řady firem, jejíž hodnota akcií je velmi diskutabilní,“ říká generální ředitelka Centrálního depozitáře cenných papírů Helena Čacká.

I když většina firem rychlou transformaci na akciové společnosti nepřežila, na pražské burze jsou stále výjimky.

„Lze zmínit ČEZ, Komerční banku, případně Českou spořitelnu, která se nějakým způsobem transformovala z Erste bank. Dále Unipetrol, ale tam žádná velká aktivita na Praze není,“ vyjmenovává makléř František Bostl.

Šťastná ruka s investiční společností

Kdo si koupil akcii společnosti ČEZ v privatizaci, zaplatil za ni přibližně 160 korun. Ještě v roce 2007, než přišla krize, se ale akcie ČEZu prodávala za 1200 korun. Ti, co měli šťastnou ruku, v 90. letech neprohloupili. Přece jen se ale za vítěze privatizace dají považovat jiní.

„V kuponové privatizaci zvítězily spíše společnosti, jako byly investiční společnosti v čele s PPF, Českou spořitelnou a dalšími institucemi, které investovaly do firem, vydělaly na různých fúzích, akvizicích, popřípadě na růstu tržní hodnoty právě těch firem, které na pražské burze ještě jsou,“ dodává Bártek.

S trochou opatrnosti se podle analytiků dají doporučit i akcie energetických firem nebo do velkých bankovních domů. Ty by totiž mohly profitovat z očekávaného ekonomického vzedmutí Evropy.

Barbora Kreuzerová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme