Po Novém roce se výrazně zdraží pohonné hmoty

Na čerpacích stanicích v celé zemi je i přes plánované zdražení pohonných hmot od začátku ledna relativní klid. Lidé nakupují maximálně do kanystrů. Podle ekonoma Štěpána Pírka ze společnosti Coloseum jsou za zvýšením ceny, kromě vyšší spotřební daně, také zdražení surovin na velkoobchodních trzích a slabá koruna vůči dolaru.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Tankování paliva

Tankování paliva | Foto: PETROL media

"Na velkoobchodních trzích s benzínem a naftou v Rotterdamu došlo k určitému zdražení surovin a navíc je koruna stále slabá vůči dolaru. Veškeré tyto vlivy, daně, kurz koruny, ceny na velkoobchodních trzích jsou spíše nepříznivé, proto lze po Novém roce čekat výraznější zdražení," vysvětluje Pírko.

Ceny pohonných hmot se zvýší od nového roku o korunu dvacet až o korunu padesát. Od nového roku podraží také alkohol a cigarety. Teoreticky by se mohla zvýšit i cena potravin a služeb, podle ekonomů je to ale kvůli konkurenčnímu boji nepravděpodobné.

Květa Moravcová, Jan Piroch Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme