Po odstavení německých jaderných bloků se zvýšila cena elektřiny

Po odstavení zhruba sedmi tisíc megawattů instalované kapacity v německých jaderných blocích výrazně poskočila cena elektřiny na trhu – zhruba o 4 až 5 euro. Už minulý týden vyvolalo v Německu rozhodnutí o zastavení nejstarších jaderných bloků obavy o dostatek elektřiny.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Německá kancléřka Angela Merkelová se dohodla se zemskými premiéry na dočasném odstavení sedmi jaderných elektráren

Německá kancléřka Angela Merkelová se dohodla se zemskými premiéry na dočasném odstavení sedmi jaderných elektráren | Zdroj: Reuters

„Celá situace je ovlivněna především politickým rozhodnutím a v takových případech je vždy vnímána vyšší míra nejistoty obchodníky, kteří cenu pak ve svých obchodech stanoví. Je logické, že skok byl poměrně značný,“ vysvětluje člen představenstva skupiny RWE Tomáš Varcop.

Přesto to nemusí znamenat, že ceny elektřiny pro zákazníky půjdou také nahoru. Je totiž řeč o cenách na burze, které se týkají dodávek až na příští rok. A záleží na tom, jak obchodník vyhodnotil především politické informace.

Přehrát

00:00 / 00:00

Reportáž ekonomické redaktorky Jitky Hanžlové

„Hodně závisí na tom, jakým způsobem si obchodník nakupuje elektřinu pro dodávku svým zákazníkům a do jaké míry jde do spekulativních pozic. Pokud nakupuje obchodník zodpovědně a prodává to, co má nakoupeno, do problémů by se dostat neměl,“ říká Varcop.

Dodává také, že pokud si obchodník zaspekuluje, což je legitimní obchodní strategie, může se stát, že někdo bude dokupovat elektřinu za ceny vyšší, než původně zamýšlel. „Pak se může dostat do problémů. Nechtěl bych ale vyvolávat žádné poplašné zprávy nebo nervozitu u zákazníků,“ zdůrazňuje.

RWE je v Německu především dodavatelem elektřiny. I když prodává elektřinu i v České republice, je zde vnímán hlavně jako plynařský podnik. A katastrofa v Japonsku zprostředkovaně ovlivňuje i světový trh se zemním plynem.

„Japonsko snížilo výrobu v jaderných zdrojích, které jsou nyní chlazeny způsobem, který zřejmě znemožní další využití. Část výrobní kapacity bude pravděpodobně nahrazena výrobou také v plynových elektrárnách. Japonsko mimo jiné dováží plyn tankery se zkapalněným plynem. Protože trhy zaznamenaly zvýšenou poptávku po této komoditě v Japonsku, došlo i k cenovému pohybu spotové ceny plynu směrem nahoru,“ tvrdí Tomáš Vorcop ze skupiny RWE.

Nicméně v České republice kvůli tomu nemusí zdražovat plyn, myslí si Tomáš Varcop.

Cena plynu závisí na ceně ropy

„Každý stabilní dodatečný odběr, který není automaticky vykryt zvýšenou produkcí na straně dodavatelů, může vést ke zvýšení cenové hladiny. Vzhledem k tomu, o jakých objemech se nyní bavíme, nedomnívám se, že by to mělo mít v dalších šesti měsících velký vliv na ceny plynu pro české zákazníky,“ uvažuje.

Je to také proto, že ceny plynu se odvíjí od cen ropy, které mají mnohem větší vliv než zvýšená poptávka. Kromě toho v České republice hraje také velkou roli kurz koruny k dolaru.

Kancelářka Angela Merkelová včera na setkání s premiéry německých spolkových zemí, na jejichž území stojí jaderné elektrárny, uvedla, že není schopna posoudit, zda bude provoz sedmi nejstarších jaderných bloků po tříměsíční odstávce obnoven. Během odstávky chce německá vláda přezkoumat bezpečnost všech sedmnácti jaderných elektráren v zemi.

Jitka Hanžlová, Mariana Zapotilová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme