Po Řecku a Irsku rdousí předluženost i Belgii

Britské deníky spekulují o dalších následovnících osudu Řecka a Irska. Obě země požádaly Evropskou unii o finanční pomoc a dostaly ji. Dalšími adepty na záchranu by mohly být například Portugalsko, nebo také Belgie.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Brusel

Brusel | Foto: europa.eu.int

Cena dalších půjček Belgie na finančních trzích výrazně stoupla. Už teď překročil belgický státní dluh 100 % hrubého domácího produktu. Je to třetí největší zadlužení na starém kontinentu.

Přehrát

00:00 / 00:00

O situaci v Belgii mluvil na Rádiu Česko tamní zpravodaj Českého rozhlasu Pavel Novák

Postavení Belgie na finančních trzích ovlivňuje nemocný bankovní sektor, který napůjčoval peníze i těm, u kterých se dalo pochybovat, že je budou moci splatit.

V Belgii se nedostává peněz ve všech oblastech. Zemi tak může zaskočit třeba i sněžení, na které není mechanizací ani posypovými materiály připravena. Valonsko plánuje zpoplatnění dálnic, aby je mohlo dále udržovat. Ve Vlámsku se uvažuje o tom, že se vypne osvětlení dálnic, aby se ušetřilo. Nerozvíjí se infrastruktura, některá chátrá a je to vidět na silnicích, chodnících i domech.

Belgii podle analytika britského listu The Guardian neprospívá také politická nestabilita. Od června nejsou politické strany schopné sestavit federální vládu.

V případě rozpadu Belgie by vyvstala kardinální otázka, jak si obě entity svůj dluh rozdělí.

Přispějí i Češi?

Německý deník die Welt napsal, že Evropská komise navrhla zdvojnásobení záchranného fondu. Stávajících 750 miliard eur na úvěrech a garancích, z toho 440 od eurozóny, údajně nemusí stačit. Ale Německo se tomu brání.

Přehrát

00:00 / 00:00

O záchranném balíčku pro předlužené země eurozóny mluvil na Rádiu Česko Jan Jedlička, ekonom evropské kanceláře České spořitelny

Předseda euroskupiny, tedy skupiny zemí platících eurem, lucemburský premiér Jean-Claude Juncker k tomu poznamenal, že Německo přestává být solidární s Unií. Narážel tím na německo- francouzský návrh, aby dluhopisy zemí eura měly doložku o nucené restrukturalizaci, jako dluhopisy rozvojových zemí. A zřejmě také na návrh, aby se investoři podíleli na nákladech na oddlužení zemí, jejichž dluhopisy kupují.

Server IDNES s odvoláním na dva ministry české vlády napsal, že zdejší kabinet řeší, jak se zachovat, pokud by i Česko další členské státy žádaly o přispění do záchranného plánu pro eurozónu.

Píše také o údajném přání prezidenta Klause, aby si Česko, podobně jako Británie, či Dánsko vyjednali opt-out na přijetí eura. Tedy vyjednání toho, že i když budeme splňovat kritéria na přijetí eura, přijmout ho nebudeme muset.

Milan Kopp, Pavel Novák, Martina Mašková, Jan Piroch Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme