Po skepsi a pesimismu ovládla finanční trhy euforie

Dosud nevídaně velkým slibem pomoci zemím, které by se mohly dostat pod podobný tlak jako Řecko, chtěla Unie trhy ohromit. Imaginárních 500 miliard eur možné podpory mělo kýžený účinek. Trhy se zatím uklidnily, zaznamenaly silný růst akcií, kurz eura posílil a u státních dluhopisů několika zemí klesly úroky.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Burza ve Frankfurtu nad Mohanem

Burza ve Frankfurtu nad Mohanem | Foto: AFP

Předseda Evropské komise José Barroso řekl, že dohoda ukazuje odhodlání všech zemí sedmadvacítky postavit se za ty členské státy, které by se ocitly v potížích způsobených vnějšími vlivy. V této souvislosti se mluví hlavně o Portugalsku a Španělsku.

Přehrát

00:00 / 00:00

O reakcích trhů na slíbenou pomoc států Evropské unie zadluženým zemím mluvil na Rádiu Česko investiční bankéř Ondřej Jonáš

„Tato dohoda zaručuje, že jakýkoli pokus o destabilizaci eura bude odsouzen k neúspěchu,“ prohlásil Barroso. Bude ale podle něj potřebná další konsolidace. Ve středu Komise představí návrh na posílení hospodářské koordinace v eurozóně.

Euforie nevydrží

„Reakce trhů byla opravdu silná. Zajímavé je, že nejvýraznější růst zaznamenaly nejrizikovější instrumenty. Zvláště akcie bank, které mají velkou expozici vůči Řecku a jižní Evropě. Euro, které včera posílilo, nicméně dnes již opět kleslo na původní úroveň. Nemyslím si, že by ta euforie měla tak dlouhého trvání, jak by si politici přáli. Státy jako Portugalsko ale získaly čas, aby něco se svojí ekonomikou udělaly. Řecké drama nicméně pokračuje,“ míní investiční bankéř Ondřej Jonáš.

Podle Jonáše nám ale bude brzy patrná obrovská reálná cena pomoci.

„Zvlášť exponovaná a poněkud ponížená je Evropská centrální banka, která byla nucena spolknout svůj odpor k vykupování instrumentů na trhu a zavázala se k tomu, že bude poskytovat likviditu vůči nelikvidním obligacím jihoevropských států. Banka se dostala do situace, kdy evropští politici prohlásili, že ve chvíli, kdy by se eurozóna rozpadla, Evropská centrální banka by ztrácela své opodstatnění,“ vysvětluje Ondřej Jonáš a dodává:

„Když nebude chtít řecké dluhopisy nikdo kupovat, Evropská centrální banka je bude muset vykoupit a poskytnout protihodnotu jedna ku jedné. Reálná hodnota řeckých dluhopisů je ale poloviční, možná jen třetinová. Černého Petra při případném krachu Řecka by tak držela Centrální banka.“

„Smyslem této akce je nicméně upevnění celého bankovního systému v Evropě, kterému hrozilo něco, co jsme před dvěma lety zažili v Severní Americe. Jihoevropským státům totiž půjčovaly především západoevropské a severoevropské bank, které by byly bankroty jihoevropských států vážně ohroženy,“ konstatuje investiční bankéř Ondřej Jonáš.

Tomáš Pavlíček, Jan Piroch Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme