Po vstupu do Unie ubudou celníci

Nejviditelnější změna se po vstupu do Evropské unie stane hranicích. Odpadnou celní kontroly. Nynějších 91 celních úřadů bude zredukováno na čtyřicet a někteří jejich zaměstnanci si budou muset najít jinou práci. Zatím je odhadováno, že práci bude muset změnit přes dva tisíce lidí. Někteří by mohli najít uplatnění jako celní odborníci na ministerstvech, jiní pak v soukromém sektoru.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

hraniční přechod

hraniční přechod | Foto: Martin Sobotka

Clo se bude vybírat jen na českých mezinárodních letištích. Mluvčí Celní správy Jiří Barták tvrdí, že se zatím neví, kdo přijde o místo. "Lidé v této chvíli nemají zaručeno jmenovitě, kdo zůstane a kdo bude buď muset z Celní správy odejít anebo pracovat v podobném oboru jiné organizace."

Podle Bartáka se nyní jedná především s ministerstvy zemědělství a vnitra o uplatnění těchto specialistů. "Účelem těch jednání je převzít kompetence některých z těchto ministerstev, eventuálně zařadit naše pracovníky na práci v rámci těchto ministerstev."

Mluvčí Celní správy Jiří Barták vysvětluje, jak to bude od 1.května příštího roku na hranicích vypadat. "Odpadne standardní celní kontrola protože jestliže budeme v Evropské unii, tak ten pohyb zboží v rámci Evropské unie bude volný, Evropská unie je jednotné celní území, na kterém paltí stejná celní sazba, ať je Česká republika, Maďarsko, Španělsko, Německo."

Celníci budou více jezdit po republice. "Předpokládáme, že se více zaměříme na takzvaný mobilní celní dohled. To znamená, že k těmto kontrolám bude docházet kdekoliv na území České republiky. Určitě nebudou zaměřeny jenom na to, jestli se nedopravuje nějaké pašované zboží, ale i na to, jestli se nedopravuje zboží, který je nějakým způsobem v tom obchodování omezeno, drogy, zbraně, radioaktivní materiály, návykové látky a podobně."

Markéta Kaclová, Dušan Valenta Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme