Po zemětřesení v Japonsku klesla cena ropy

Cena ropy dnes výrazně klesla. Trh tak reagoval na velmi silné zemětřesení v Japonsku. Barel ropy zlevnil skoro o tři dolary. Americká lehká ropa se dočasně propadla pod 100 dolarů za barel. V minulých týdnech se přitom cena ropy kvůli nepokojům na severu Afriky dostala na mnohaměsíční maxima.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Japonsko: zemětřesení. Požár v rafinérii u města Chiba.

Japonsko: zemětřesení. Požár v rafinérii u města Chiba. | Zdroj: Reuters

Japonsko je třetím největším spotřebitelem ropy na světě. Jak Radiožurnálu potvrdil David Marek ze společnosti Patria Finance, případné ochromení japonského hospodářství by mělo na ceny ropy velký vliv:

„Zděšení, že by mohlo dojít k dočasnému výpadku ve třetí největší ekonomice světa a tedy i k celosvětovému snížení poptávky po ropě, by mohlo vést k tomu, že ropa zareagovala poklesem,“ řekl David Marek.

Ředitel Ústavu Dálného východu Univerzity Karlovy Jan Sýkora soudí, že v dlouhodobém horizontu ovšem nebude japonská ekonomika oslabena.

Přehrát

00:00 / 00:00

Reportáž Ondřeje Housky o dopadech zemětřesení a tsunami na japonskou ekonomiku v Odpoledním Radiožurnálu.mp3

„V Japonsku existuje takzvaná duální struktura hospodářství. To znamená, že tam jsou velké firmy typu Toyota a Mazda a pro ně pracují systémem dodavatelů a subdodavatelů drobné firmy po celém Japonsku. Takže i když třeba základní výroba není postižena nějakými důsledky, narušení komunikačních sítí a dopravní infrastruktury potom způsobí odstávku i těch velkých kapitánů nebo vlajkových lodí japonského hospodářství,“ řekl Jan Sýkora.

Japonsko má dluh okolo dvou set procent svého HDP. V tomto směru je na tom ještě výrazně hůř než třeba Řecko. Prostor pro masivní půjčky a stimulaci ekonomiky tedy nemá. Bývalý hospodářský šampión totiž už dvacet let v podstatě stagnuje.

„Japonsko stále ještě nevybředlo ze své vlastní finanční krize, kterou prošlo před dvaceti lety. Dnes už sice nepokračuje recese, ale na druhou stranu japonská ekonomika se nikdy pořádně nezotavila a spíš přešlapuje na jednom místě,“ řekl David Marek.

Bublina na akciovém trhu i na trhu s nemovitostmi totiž praskla před dvaceti lety a s následky se Japonci vyrovnávají dodnes.

Japonsko je samozřejmě stále velmi bohatá země, ale případná obnova poničených oblastí by pro něj byla hodně těžká. Pokud zemětřesení napáchalo velké škody, hospodářství samozřejmě utrpí. Tak trochu paradoxně by pak ale následoval ekonomický vzestup.

„Následně při obnovování, při opravných pracích by to mohl být jistý stimul toho, aby hospodářský růst opět o něco zrychlil, nicméně škoda na bohatství tak jako tak zůstane,“ vysvětlil David Marek.

J. Sýkora, Ondřej Houska, Jan Piroch, Eva Presová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme