Pobaltí řeší, jak ven z ekonomické krize

V litevském hlavním městě Vilnijusu začíná jednání Rady baltských států o ekonomické situaci těchto zemí. O důležitosti schůzky svědčí to, že na jednání mají přijet jak politici z Pobaltí, severských států, ale i ostatních členů Evropské unie a také ruský premiér Vladimir Putin. V regionu, který tvoří i skandinávské země, jako jsou Finsko a Švédsko, jsou mezi jednotlivými státy výrazné rozdíly. Zatímco Estonsko v příštím roce přijme euro, Lotyšsko ještě nedávno čelilo hospodářské krizi a bylo nuceno přijmout tvrdá opatření.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vilnius v noci

Vilnius v noci | Foto: UAB Naujieji Sprendimai

„Pobaltské státy představují celkem malý podíl HDP Evropské unie. Jedná se o několik desetin procenta. Jejich startovací základna byla velmi nízká a tak i přes pomoc severských zemí, která regionu výrazně prospívá, bude konvergence, dohánění ostatních členů EU trvat ještě hodně dlouho,“ říká ekonom společnosti Partners Pavel Kohout.

Přehrát

00:00 / 00:00

O ekonomických problémech Pobaltí mluvil na Rádiu Česko ekonom společnosti Partners Pavel Kohout.

„Baltské státy v současnosti vyvážejí především méně sofistikovaný export, jako například nábytek. Proto by měly výrazně investovat do vzdělání svých obyvatel, ale to ostatně celá Evropa,“ pokračuje Kohout.

Symbol krize

Lotyšsko se stalo na jaře a v létě loňského roku symbolem krize. Ta se odrazila na přehřívání ekonomiky už v období před krizí. Ekonomice uškodila také ale fixace lotyšské měny na euro.

„V souvislosti s krizí často citované Řecko je v úplně jiné situaci než pobaltské státy. Ty nikdy neměly problémy s veřejným zadlužením. Jejich podíl dluhu k HDP je rekordně nízký. Jejich hlavním problémem je nadhodnocená měna,“ vysvětluje ekonom Pavel Kohout.

Estonsko přijme v roce 2011 euro a řadí se mezi nejrychleji rostoucí ekonomiky nejen v Evropě, ale i na světě. Světová banka ji dokonce řadí do skupiny tzv. high-income economies, tedy vysoce příjmové ekonomiky.

Litva ohlásila škrty, slíbila snížit deficit rozpočtu na úroveň tří procent HDP do roku 2012, do eurozóny by podle agentury Mediafax ráda vstoupila v roce 2014.

Velkým problémem zemí regionu je ohromná nezaměstnanost dosahující až 15 procent, tedy největší ze zemí EU.

Václav Sochor, Jan Piroch Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme