Pobočka OP Prostějov v Jeseníku se zavírá

Pobočka OP Prostějov v Jeseníku končí. Brány závodu se uzavřou pro většinu z téměř tří set pracovníků 30. dubna. Dnes si přišli pro dohody o ukončení pracovního poměru. V podniku zůstane jen udržovací četa v počtu několika lidí, i tito v letních měsících skončí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Rozpracované sako.

Rozpracované sako. | Foto: Tomáš Adamec

„Do konce dubna závod připravíme k uzavření. Během května zde budou probíhat jen úklidové práce a příprava k zakonzervování. V červnu a v červenci zde bude jen mzdová účetní. Těch, co se to přímo dotýká je 266. Dohoda je uzavřena ke konci dubna s pětiměsíčním odstupným,“ říká ředitel pobočky Jindřich Koryčan.

Propuštění lidé budou novou práci hledat jen těžko. „Budeme shánět jinou práci, ale šancí tady moc nemáme. Asi budu osm měsíců na podpoře. Snad nějaké zahradnictví, to je taková brigáda,“ řekla jedna ze zaměstnankyň podniku.

A další ji doplnila: „Tady šance žádná není. Uvidíme, co nám nabídne pracák. Mám obě holky na vysoké, tak to je těžké.“

Zapravdu jim dává i jesenický starosta Petr Procházka. „To, že bude zavřená pobočka OP Prostějov v Jeseníku, je velmi nemilá zpráva,“ řekl Procházka s tím, že většina zaměstnanců je buď přímo z Jeseníku nebo z jeho blízkého okolí.

Přehrát

00:00 / 00:00

Starosta města Jeseník Petr Procházka v pořadu Stalo se dnes.

„Uplatnění pro takovéto nezaměstnané se bude na Jesenicku hledat velmi, velmi těžko. Já osobně se domnívám, že největší prostor se na nabízí v oblasti cestovního ruchu,“ domnívá se starosta.

Nezaměstnanost v oblasti se podle něj pohybuje okolo dvaceti procent. V samotném Jeseníku je o něco lepší. „Ve městě je deset až jedenáct procent,“ dodal Procházka.

Pobočka v Jeseníku sice končí, ale toto řešení nemusí být definitivní. „Teď se poprvé otevírá možnost k osamostatnění právě tím, že v rámci konkurzu už je možné s majetkem náklad a prodávat. Tady je výrobní cyklus uzavřený,“ dodal Koryčan s tím, že pobočka je připravená pracovat samostatně.

K poslednímu dubnu také odejde asi tři sta zaměstnanců z hlavního výrobního provozu v Prostějově.

Martin Dorazín, Zdeňka Jílková, Alice Kottová, Jan Piroch Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme