Počasí sníží zemědělcům tržby

Počasí sníží tržby zemědělců až o čtvrtinu. Agrární komora proto bude od státu požadovat odškodnění svých členů. Podle nejnovějších odhadů se sklidí méně než šest miliónů tun obilí. To je také oficiálně stanovená hranice pro soběstačnost republiky.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pole obilí

Pole obilí | Foto: F. Tichý

Podle šéfa zemědělských odborů Bohumíra Dufka je situace českých zemědělců oproti jejich zahraničním konkurentům už tak problematická, že bez pomoci státu by se dostalo české zemědělství do kritické situace. "Jsem přesvědčen, že zemědělci mají určitou nevýhodu v tom, že vliv počasí je v mnohých případech při výrobě potravin dominantní. Jsem přesvědčen, že pokud otázka obilí bude opravdu složitá, tak aby stát pomohl," doplnil.

Jak ale řekl agrární analytik Petr Havel, Česku určitě nehrozí, že by jí doma vypěstované obilí nestačilo. "Česká republika bude soběstačná. Ta magická hranice šesti miliónů tun je už v současné době trochu nižší, je to tak 5,7 miliónu tun. Je potřeba říci, že speciálně na potravinářské účely se ročně využije něco přes milión tun obilí. Tři a půl miliónu jde na krmiva pro hospodářská zvířata a zbytek jsou osiva a další položky," dodal Havel.

Ondřej Černý, Vilém Janouš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme