Počet Čechů bez práce byl v červnu nejnižší za poslední 2 roky

Nezaměstnanost v Česku klesla. V červnu byla nejnižší za poslední 2 roky. Podle ministerstva práce a sociálních věcí míra nezaměstnanosti klesla na 8,1 procenta. Úřady práce registrovaly necelých 479 tisíc zájemců o zaměstnání. Podle ekonomů pomáhá úbytku nezaměstnaných oživení české ekonomiky.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Úřad práce. Ilustrační foto.

Úřad práce. Ilustrační foto. | Foto: Tomáš Adamec

Spotřebitelské ceny se pak podle statistického úřadu ve stejném měsíci meziročně zvýšily o pouhé 1,8 procenta. V meziměsíčním srovnání pak zejména díky zlevnění zeleniny o 0,2 procenta poklesly. Inflace tak zůstává i nadále v intervalu cílovaném národní bankou.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ekonom Poštovní spořitelny Jan Bureš ve Světě o deváté.

„Čísla vypovídají o tom, že především na trhu práce máme to nejhorší za sebou. Na druhou stranu nelze čísla přeceňovat, protože do velké míry jede nyní trh na sezónních pracích,“ poznamenal ekonom Poštovní spořitelny Jan Bureš.

Trh práce prochází vždy sezónním vývojem. „Teď je z hlediska roku v pozitivní fázi, kdy se nabírají sezónní pracovníci. Na podzim, kdy přibudou noví absolventi škol na úřadech práce, projde určitou negativní fází,“ řekl Bureš. Z hlediska celého roku nepředpokládá, že by nezaměstnanost klesla pod 8 procent.

Přehrát

00:00 / 00:00

Analytik Raiffeisen banky Aleš Michl v poledních Ozvěnách dne.

„Myslím si, že je to určitě dobrá zpráva, protože se ukazuje, že nezaměstnanost klesá rychleji, než jsme si třeba na začátku roku mysleli a je dnes výrazně nižší než byla ve stejném období loňského roku,“ řekl analytik ČSOB Petr Dufek.

Podle analytika Raiffeisen banky Aleše Michla by měla mít Česká republika nezaměstnanost okolo 6 procent. „Je to taková přirozená úroveň, na kterou má ekonomika dosáhnout. A proč neklesá? Myslím si, že proto, že řadu podniků teď jede na produktivitu práce,“ řekl Michl.

Přehrát

00:00 / 00:00

Analytik ČSOB Petr Dufek mluví o nezaměstnanosti v ČR ve Stalo se dnes na Radiožurnálu.mp3

Pracovní místa vznikají především v průmyslu i ve službách. „Zatímco u veřejného sektoru bych čekal, že bude spíše propouštět, tyto sektory budou pomalu generovat pracovní místa. Nikde už ale není jistota a ani nebude,“ podotkl Michl.

V úrovni nezaměstnanosti jsou v republice velké rozdíly. Nejhůř jsou na tom v okresech Most, Bruntál a Děčín, kde se pohybují čísla od skoro 16 do necelých 14 procent.

Inflace pak těžila především z toho, že se lidé báli německé bakterie E.coli. „Projevilo se to pozitivně v poklesu cen zeleniny. Ale je to pravděpodobně efekt dočasný. Ale myslím si, že v nadcházejících měsících uvidíme ještě spíše mírný nárůst inflace,“ nastínil ekonom Poštovní spořitelny.

Úrokové sazby národní banky tak nejspíše zůstanou na stávající rekordně nízké úrovni. „Domácí poptávka je stále slabá a i dovážené inflační tlaky jsou slabé. Globální rizika jsou poměrně velká a Evropská centrální banka s největší pravděpodobností na chvíli přestane zvyšovat úrokové sazby,“ uzavřel Bureš.

Roman Chlupatý, Veronika Sedláčková, ak, Eva Presová, Český rozhlas Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme