Počet diplomatů hájících zájmy české ekonomiky v cizině se nezmění

Česká ekonomická diplomacie si musí vystačit se současným počtem lidí. Podle ministra zahraničí Karla Schwarzenberga krácení rozpočtu neumožňuje zastoupení rozšiřovat. Zájmy české ekonomiky nyní prosazuje v cizině 114 diplomatů, zhruba sedm desítek z nich takříkajíc na plný úvazek.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Karel Schwarzenberg na TK 6.12.2011

Karel Schwarzenberg na TK 6.12.2011 | Foto: Filip Jandourek

Současný model, který běží dva roky, je podle Schwarzenberga velmi úspěšný, což dokládá růst českého vývozu loni a v roce 2010. Ministerstvo průmyslu a obchodu ale v nedávno zveřejněné exportní strategii počítá s rozšířením počtu obchodních misí v cizině.

„To, co bylo dřív, což je zastaralý a neúspěšný model, že by byli obchodní přidělenci, kteří jsou řízeni ministerstvem průmyslu a obchodu na našich velvyslanectvích, to nepřipustím,“ říká Schwarzenberg.

Podle náměstka ministra zahraničí Tomáše Duba je exportní strategie z dílny ministerstva průmyslu velmi obecná.

V připomínkovém řízení ministerstvo zahraničí odmítá zdvojování jakékoliv agendy a zároveň prosazuje, aby případné nová místa vznikala v regionech velkých zemí, ať už Brazílie, Indie nebo Číny.

Ministr Kuba si nemyslí, že existují dvě rozdílné proexportní strategie

Číst článek

Jaroslav Skalický Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme