Počet Evropanů bez práce roste. Eurozóna už je možná v hospodářské recesi

Každý desátý občan členské země eurozóny nemá práci. Ve státech platících eurem je bez zaměstnání víc než 16,3 milionu lidí. To je nejvíc v historii. Nezaměstnanost v bloku se společnou měnou přesahuje 10 procent. Podle mnohých ekonomů je pravděpodobné, že se eurozóna už teď dostala do recese. Výkon její ekonomiky tedy klesá. Špatná situace v eurozóně se silně projeví i v české ekonomice.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Euro, eura, peníze

Euro, eura, peníze | Zdroj: Reuters

Stoupající počet lidí bez práce naznačuje, že se ekonomice nedaří dobře. V rámci eurozóny přitom existují obrovské rozdíly. Nezaměstnanost v prosperujícím Německu klesá na historická minima. Naopak ve Španělsku je bez práce bez mála každý čtvrtý občan.

Řada ekonomů tvrdí, že ekonomika eurozóny jako celku už v těchto měsících klesá. Ve statistice se ale pokles projeví až se zpožděním. České hospodářství je na výkonu eurozóny životně závislé. Pád bloku s jednotnou měnou do recese by tedy pravděpodobně způsobil i pokles české ekonomiky.

Vývoj nezaměstnanosti za listopad loňského roku v zemích Evropské unie

Ondřej Houska Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme