Počet lidí bez práce klesl pod hranici 400 tisíc

Téměř 23.000 lidí mohly minulý měsíc vyřadit z evidence úřady práce. Nezaměstnanost v březnu klesla na 7,3 procenta ze 7,7 v únoru. Lidí bez místa bylo necelých 400.000, oznámilo dnes ministerstvo práce a sociálních věcí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Úřad práce v Ostravě

Úřad práce v Ostravě | Foto: F. Tichý

Počet lidí bez práce klesá rychleji, než ekonomové čekali. Březnových 7,3 procenta je nejlepší výsledek od okamžiku, kdy se nezaměstnanost sleduje podle nové metodiky, tedy od počátku roku 2004.

Meziměsíční snížení počtu nezaměstnaných zaznamenalo všech 77 úřadů práce. Největší pokles byl v okresech Prachatice (o 13 procent), Písek (o 12,9), Jindřichův Hradec (o 11,2) a Cheb (o 10 procent).

"Základní důvod je v tom, že ekonomika velmi rychle roste a absorbuje velmi vysoký počet lidí z trhu práce. Je to rychlejší než ve srovnatelném období loňského nebo předloňského roku," potvrzuje Pavel Mertlík z Reiffeisenbank.

Ke snížení nezaměstnanosti pomohlo také relativně teplé počasí. Díky němu našlo hodně lidí práci v sezónních oborech. Další vývoj už ale nejspíš tak dobrý nebude. "V současnosti jsme v situaci, kdy trh práce je už poměrně napnutý a další radikálnější zlepšení situace už nelze očekávat," doplnil Mertlík.

Harmonizovaná míra nezaměstnanosti, kterou zpracovává statistický úřad Eurostat pro mezinárodní srovnání, činila v únoru v Česku 6,9 procenta. V sousedním Polsku byla 12,8 procenta, na Slovensku 11,6 procenta, v Maďarsku 8,5 procenta, v Rakousku 5,3 a v Německu 7,8 procenta.

Martin Hromádka, Petra Steinerová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme