Počet lidí bez práce se blíží půl milionu

Lidí bez práce opět přibylo. Míra nezaměstnanosti stoupla v červenci na 8,4 procenta. Práci tak v Česku nemá víc než 485 tisíc lidí. Přitom ještě před rokem bylo nezaměstnaných 5,3 procenta. Málo pracovních příležitostí je hlavně na severu Čech a Moravy.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Úřad práce v Ostravě

Úřad práce v Ostravě | Foto: F. Tichý

Nejvyšší míra nezaměstnanosti je v okrese Most - 16 celých tři desetiny procenta. Následuje Karviná, Šumperk, Bruntál, Děčín, Hodonín, Česká Lípa a Chomutov. Naopak nejnižší míra nezaměstnanosti byla v okresech Praha-východ, Praha a Praha-západ.

Regionem s tradičně vysokou nezaměstnaností je Karvinsko. "V současné době evidujeme pouze necelé čtyři stovky volných pracovních míst, což je asi o 80 procent méně než v minulém roce a na jedno volné místo připadá 54 uchazečů. Od listopadu přichází pravidelně měsíčně do evidence asi dva tisíce nových uchazečů o zaměstnání," řekl ředitel úřadu práce v Karviné Radek Foldyna.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ředitel úřadu práce v Karviné Radek Foldyna v Ranním interview Radiožurnálu

Analytici zvýšení nezaměstnanosti čekali. Je to jeden z dopadů ekonomické krize. Jako první propouštěl průmysl, na řadu by ale měly přijít i služby. "Firmy ztrácejí zakázky a zbavují se zaměstnanců neuvěřitelným tempem," říká například analytik ČSOB Petr Dufek.

Rychle navíc ubývá volných pracovních míst a jejich nárůst se nečeká. Naopak, podle Heleny Horské, analytičky Raiffesenbank, by do konce roku měla nezaměstnanost vzrůst na devět procent. Půl milionu lidí by tak nemělo práci.

Podle prezidenta asociace poskytovatelů personálních služeb Lubomíra Rejchrta musejí být uchazeči o zaměstnání ochotni za prací cestovat. "Práce je málo, ale je, lidé se musí vzdát svého pohodlí a za prací dojíždět i do okolních okresů," řekl Rejchrt.

Přehrát

00:00 / 00:00

Prezident asociace poskytovatelů personálních služeb Lubomír Rejchrt v poledních Ozvěnách dne Radiožurnálu

Špatně shánějí práci především lidé bez kvalifikace. Naopak stále je nedostatek lékařů a zdravotních sester. Po dlouhé době se objevila také poptávka po hornících.

Už teď je jasné, že na podpory v nezaměstnanosti bude potřeba víc peněz. Ministerstvo práce a sociálních věcí je chce vzít z úspor na dávkách státní sociální podpory. Na podpory v nezaměstnanosti tak půjde celkem 12 a půl miliardy korun.

Ondřej Mysliveček z pracovního portálu jobs.cz v podvečerním Radiofóru Českého rozhlasu 1 zdůraznil zvyšující se důležitost praxe, což stěžuje postavení čerstvých absolventů všech typů škol - ti totiž samozřejmě žádnou praxi nemají.

Místopředseda Konfederace zaměstnavatelských svazů Bedřich Danda se v Radiofóru postavil za názor, že pokud mladý člověk nenajde práci ve svém oboru, tak má vzít zavděk zaměstnáním v jakémkoliv odvětví.

Přehrát

00:00 / 00:00

Místopředseda Konfederace zaměstnavatelských svazů Bedřich Danda a Ondřej Mysliveček z pracovního portálu jobs.cz o nezaměstnanosti absolventů v Radiofóru Českého rozhlasu 1

Při zprostředkování zaměstnání poradí takzvaná modrá linka

Lidé, kteří potřebují radu týkající se zaměstnání, volných pracovních míst, podpor v nezaměstnanosti nebo rekvalifikaci se mohou obrátit na Kontaktní centrum Ministerstva práce a sociálních věcí. Jen v prvním pololetí letošního roku Centrum odpovědělo na víc jak 12 tisíc dotazů.

Na takzvané modré lince, číslo 844 844 803, jsou od pondělí do pátku od osmi do dvaceti hodin připraveni odpovídat na konkrétní dotazy. Telefonická linka je placená. Z pevné sítě zaplatí volající 1,53 na minutu a z mobilního telefonu 4,50. Kromě telefonu mohou lidé použít i email s adresou: kontaktni.centrum @mpsv.cz.

Přečtěte si také:
Propuštění zaměstnanci AEES Stříbro chystají protestní pochod
Firma na Tachovsku propustí přes šest set lidí
Většina Evropanů očekává v důsledku krize nárůst nezaměstnanosti
V červnu mírně stoupl počet lidí bez práce

Igor Maňour, Jakub Šídlo, Miroslav Panuška, Jan Bumba Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme