Počet lidí bez práce se na jižní a východně Moravě zvýšil

V Jihomoravském kraji se v červenci zvýšila nezaměstnanost na 8 procent. Úřady práce evidovaly skoro 65 lidí. Na východní Moravě hledá práci bezmála 31 tisíc lidí, nezaměstnanost se dostala na 7,6 procenta.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Úřad práce (ilustrační foto)

Úřad práce (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek

Na jedno volné pracovní místo v Jihomoravském kraji tak teď připadá asi 23 uchazečů o zaměstnání.

„Jsou to především místa v oblasti strojírenství - svářeči, obsluhovači CNC strojů. O tato místa je dlouhodobě zájem. Protože už je opět jakási sezona, tak se objevují i požadavky z oblasti služeb - kuchaři, číšníci. A pak jsou například místa vysoce specializovaná, dokonce i nějaká manažerská, ale těch je velmi málo,“ upřesnila ředitelka jihomoravského úřadu práce Marie Cacková.

Na východní Moravě hledá práci bezmála 31 tisíc lidí. Počet nezaměstnaných ve Zlínském kraji rostl i v červenci a dostal se na 7,6 procenta. Jak upozornila vedoucí oddělení zaměstnanosti krajské pobočky úřadu práce Miriam Majdyšová, podobný vývoj očekávali.

„Nárůst nezaměstnanosti byl v tomto měsíci způsoben nejen přílivem prvních absolventů do evidence úřadu práce, zejména z řad vysokoškoláků, ale také běžným ukončováním pracovních poměrů na dobu určitou. Dochází k tomu opravdu vždycky po pololetí. Každý rok,“ dodává Majdyšová.

Nezaměstnanost v červenci stoupla na 7,5 z červnových 7,3 pct. | Foto: ČTK

Michal Záboj, Roman Verner Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme