Počet lidí bez práce se v březnu snížil - míra nezaměstnanosti klesla na 5,6 procenta

Počet lidí bez práce stále klesá. Zatímco loni v březnu činila nezaměstnanost 7,3 procenta, letos v březnu se snížila na 5,6 procenta. To je nejméně za posledních 10 let. Oznámilo to ministerstvo práce a sociálních věcí. Stojí za tím dobrý výkon naší ekonomiky a zahájení sezónních prací.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Úřad práce v Ostravě

Úřad práce v Ostravě | Foto: F. Tichý

Počet lidí bez práce se v březnu snížil na 312 tisíc. Jak říká analytik Komerční banky Jan Vejmělek, za poklesem nezaměstnanosti stálo i zahájení sezónních prací: "Březnový pokles míry nezaměstnanosti nebyl pro nás překvapením. Stojí za ním především tvorba nových pracovních míst, což je záležitost, kterou vidíme již po mnoho měsíců. Vše to je důsledkem poměrně slušného hospodářského růstu české ekonomiky."

Jak dále Jan Vejmělek uvedl, letos by nezaměstnanost měla ještě dál klesat: "Ve srovnání s loňským rokem si myslíme, že to ale bude pomaleji. Díky tomu, že hospodářský růst bude o něco pomalejší. A také trh práce již začíná narážet na své kapacity. Míru nezaměstnanosti na konci letošního roku očekáváme kolem pěti procent."

Například v Moravskoslezském kraji je 61 tisíc nezaměstnaných. Míra nezaměstnanosti se tady dostala pod hranici devíti procent, což je nejméně za devět a půl roku. Jak potvrdila mluvčí Úřadu práce v Ostravě Svatava Baďurová, poptávka po pracovní síle je vysoká. Příkladem jsou firmy, které zaměstnávají více než 25 lidí:

"Jen na první pololetí avizovali nabrat více než šest a půl tisíce nových zaměstnanců. A samozřejmě je to také stabilita těch míst, které existují. Přichází nám do evidence podstatně méně lidí. A v neposlední řadě je to bohužel i sankční vyřazování některých uchazečů, kteří porušují zákon o zaměstnanosti."

Údaje o inflaci v Česku si přečtěte ZDE.

Tomáš Medek, Katarína Brezovská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme