Počet lidí bez práce vzrostl, jde hlavně o čerstvé absolventy škol

Počet nezaměstnaných v červenci poprvé od konce ledna vzrostl. Míra nezaměstnanosti se zvýšila o desetinu na 8,2 procenta. Úřady práce v závěru měsíce registrovaly přes 485 tisíc nezaměstnaných, to je o téměř 7 tisíc víc než v červnu. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnilo ministerstvo práce a sociálních věcí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nezaměstnanost: červenec 2011

Nezaměstnanost: červenec 2011 | Foto: Emanuel Macoun

Naplnily se tak předpovědi analytiků o růstu míry nezaměstnanosti. Podle nich za tím stojí hlavně příliv absolventů škol na úřady práce. „Na trh práce přicházejí čerství absolventi škol a než najdou první práci, pár měsíců to trvá,“ říká například ekonom UniCredit Bank Pavel Sobíšek.

Nejvyšší nezaměstnanost byla v Mostě, téměř 16 procent. Nejnižší naopak v okrese Praha-východ, kde registrují pouze 3 a půl procenta lidí bez práce.

„My počítáme s tím, že míra nezaměstnanosti podobně nepatrně poroste i v následujících měsících, v průběhu podzimu by pak mělo dojít k poměrně výraznějšímu snižování míry nezaměstnanosti do oblasti mezi 7 a 8 procent,“ míní ekonom Raiffeisenbank Pavel Mertlík.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ekonom Daniel Münich z institutu CERGE EI v počřadu Stalo se dnes na Radiožurnálu

Ekonom Daniel Münich z institutu CERGE EI říká, že pokud by neslyšel o celosvětové finanční krizi, jevily by se mu meziměsíční čísla nezaměstnanosti v Česku jako velmi povzbudivá:

„Pokud ale skutečně dojde k pádu akcií a následně k ekonomickým problémům ostatních zemí, tak se do České republiky dostanou ekonomické dopady na podzim a určitě se to projeví i v nezaměstnanosti. Bohužel jsme malá otevřená ekonomika a svět nás velice rychle začne ovlivňovat,“ doplňuje Münich.

Nabídka volných míst se paradoxně zvyšuje

Ministerstvo průmyslu a obchodu očekává, že řady nezaměstnaných by mohli rozšířit i někteří pracovníci ze stavebnictví a služeb. Naopak průmysl si zaměstnanost udrží.

„U zpracovatelského průmyslu by situace neměla být nijak dramatická. Sice asi nebude docházet k navyšování počtu pracovníků, ale ani k dramatickému snižování. Negativní situaci bych viděl ve stavebnictví a v souvislosti s poklesy u maloobchodu i ve službách," potvrdil ředitel odboru ekonomických analýz ministerstva průmyslu a obchodu Jaroslav Vomastek.

Ekonom Raiffeisenbank Pavel Mertlík upozňuje, že nabídka volných pozic, které firmy nabízejí, se i přes rostoucí nezaměstnanost zvyšuje. To tvrdí i ministerstvo práce a sociálních věcí.

„Počet volných pracovních míst mírně narostl. Ukazuje to na to, že napětí na trhu práce se mírně zmenšuje,“ říká Mertlík.

„Růst pracovních míst je pozvolný, trvá už dost dlouho od začátku roku. Na druhou stranu je počet volných pracovních míst výrazně nižší než v roce 2007 nebo 2008,“ podotýká ale Daniel Münich z institutu CERGE EI.

Igor Maňour, Viktorie Hošková, Tomáš Medek, Roman Chlupatý, Jan Richter, Matěj Skalický Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme