Počet lidí bez práce zůstal v srpnu na 8,3 procenta

Nezaměstnanost v srpnu se ve srovnání s předchozím měsícem nezměnila. Lidí bez práce bylo stejně jako v červenci 8,3 procenta, což je skoro 490 tisíc nezaměstnaných. Volných pracovních míst ale přibylo o 3,6 procenta na 42 559. Nejnovější data dnes zveřejnilo ministerstvo práce a sociálních věcí.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Úřad práce

Úřad práce | Foto: Filip Jandourek

„Ta čísla nevypadají špatně, rozhodně nezklamala. Míra nezaměstnanosti zůstala stejná na 8,3 procenta, nicméně absolutní počet nezaměstnaných se zvýšil o téměř 1100 oproti červenci,“ řekl ve Světě o deváté analytik Komerční banky Jan Vejmělek.

Za pozitivní faktor pak označil vzrůstající počet volných pracovních míst v ekonomice.

Přehrát

00:00 / 00:00

Údaje o srpnové nezaměstnanosti a inflaci komentoval ve Světě o deváté analytik Komerční banky Jan Vejmělek

„My těch volných pracovních míst máme víc nejenom oproti červenci, ale je jich víc i ve srovnání se srpnem loňského roku. To je určitě pozitivní, zejména pokud vezmeme v úvahu celkovou kondici české ekonomiky, kdy zaznamenáváme hospodářský pokles, čili jsme v recesi,“ poznamenal analytik.

Pro další měsíce ekonomové očekávají růst nezaměstnanosti. Děje se tak vždycky od podzimu do začátku jara. Letos to signalizuje srpnové číslo, v tomto měsíci se totiž nezaměstnanost obvykle mírně snižuje, a k tomu nedošlo.

„V podzimních měsících je český trh práce obvykle negativně zasažen sezonními faktory, kdy nám postupně v podzimních a zimních měsících budou zanikat místa sezonního charakteru,“ potvrdil Vejmělek.

ČR má šestou nejmenší nezaměstnanost v EU

Ve srovnání s dalšími evropskými zeměmi je na tom ale Česká republika relativně velmi dobře. Evropská metodika vypočítává nezaměstnanost trochu jinak, ve všech zemí ale stejným způsobem. A podle ní má Česko nezaměstnanost 6,6 procenta, což je šesté nejnižší číslo mezi státy EU.

Statistika je za červenec. Nejlépe je na tom Rakousko se 4,5 procenta, pod hranicí 5,5 procenta jsou Nizozemsko, Lucembursko a Německo. Na opačném konci žebříčku je Španělsko, kde je lidí bez práce přes 25 procent, hned za ním následuje Řecko s 23 procenty. Nezaměstnanost v eurozóně byla v červenci na rekordní úrovni 11,3 procenta.

Situace v regionech

Přehrát

00:00 / 00:00

O nezaměstnanosti v jednotlivých regionech informuje reportér ČRo Jaroslav Skalický

Tradičně nejvíce lidí bez práce je na Mostecku, práci tam hledá skoro 16 procent lidí. Na Bruntálsku je nezaměstnanost přes 15 procent. Nejméně nezaměstnaných, něco přes 3 procenta, je v Praze a okresech Praha východ a Praha západ. I toto relativně nízké číslo znamená, že na jedno volné pracovní místo připadají čtyři uchazeči.

Z července na srpen se situace nejvíc zhoršila v okresech Benešov a Rychnov nad Kněžnou. Naopak nejlépe je na tom už zmiňovaná Praha, Plzeňský, Středočeský a Jihočeský kraj. Jižní Čechy jsou spolu s Ústeckým krajem jediné regiony, kde se nezaměstnanost snížila. I přesto je situace v Ústeckém kraji obecně nejhorší.

Zajímavostí je, že častěji nemají práci ženy (10,2 procenta) než muži (6,9 procenta).

Srpnová inflace 3,3 procenta

Inflace dosáhla v srpnu podle Českého statistického úřadu 3,3 procenta. V předchozím měsíci byla 3,1 , to je porovnání se stejnými měsíci loni. Ve srovnání s předchozím měsícem se ale ceny o desetinu procenta snížily.

Spotřebitelské ceny nejvíc ovlivňuje zdražování pohonných hmot, nad kterým ale převažuje snižování cen potravin a nealkoholických nápojů.

Jaroslav Skalický, mta, Anna Maňourová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme