Počet lidí s půjčkou narůstá. Celkový objem úvěrů vzrostl na 1,75 bilionu

Počet lidí s hypotékou roste. Jen ve druhém čtvrtletí letošního roku si Češi půjčili skoro 65 miliard korun a to je zhruba o deset miliard víc než za stejné období loni.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nové byty

Nové byty | Foto: Marián Vojtek

Začátkem roku nabízely bankovní domy rekordně nízké úrokové sazby. Doba nejlevnějších hypoték je ale nejspíš u konce.

Největší banky navyšují sazby a pozadu nezůstávají ani menší hráči na trhu. A právě obava ze zvyšování úrokových sazeb nahnala klienty do bank.

Jen v červnu si lidé na pořízení nemovitostí půjčili skoro 20 miliard korun a to je historicky nejvyšší objem od roku 2007.

Přehrát

00:00 / 00:00

Banky navyšují sazby, lidé si začínají rychle půjčovat peníze na koupi nemovitostí. O rostoucích půjčkách Čechů mluví Zuzana Švejdová

Rekordně nízkým hypotékám je ale podle analytika Luboše Svačiny ze společnosti Golem finance pravděpodobně konec:

„Úrokové sazby hypoték v tuto chvíli zastavily svůj pokles, u některých typů fixací už vidíme, že sazby rostou nahoru. Bylo to v červenci a očekáváme, že sazby trošku povyrostou i v srpnu.“

Samotné ceny nemovitostí teď rostou rychleji než na začátku roku. Postupně se dostávají na hodnoty z doby před pěti lety. Třeba průměrná cena nového bytu v Praze meziročně vzrostla na skoro 62 tisíc korun za metr čtvereční, v Brně se cena zvýšila zhruba o desetinu na více než 56 tisíc korun.

V poslední době si Češi půjčují spíš na výstavbu nových nemovitostí. Poptávka roste hlavně v Praze, kde se staví menší byty o velikosti 2+1 nebo 2kk, které se taky dobře pronajímají.

Na splátku hypotéky vynaloží průměrná česká domácnost zhruba třetinu svých čistých příjmů.

Lidé si pořizují byty nejen pro vlastní potřebu, ale častěji je kupují právě na investici. Podle developerů je dokonce až sedm z deseti nákupů malých bytů za účelem investice.

„Ideální je kupovat v Praze. Tam je dostatečná poptávka po bytech. Koupím garsonku za 1,5 milionu, za 7,5 tisíce se pronajímá měsíčně. To znamená víc než pětiprocentní výnos na investici,“ potvrzuje ředitel společnosti Ekospol Evžen Korec.

Zatímco ještě před dvěma lety kupující investovali do nemovitosti za účelem dalšího pronájmu v 10 procentech, dnes se kupuje na investici až 30 procent bytů.

Zuzana Švejdová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme