Počet nezaměstaných znovu klesl, je pod devíti procenty

Nezaměstnanost v Česku v květnu meziměsíčně klesla o půl procentního bodu na 8,7 procenta. Práci ale stále nemá 514 tisíc lidí. Údaje dnes zveřejnilo ministerstvo práce a sociálních věcí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Úřad práce. Ilustrační foto.

Úřad práce. Ilustrační foto. | Foto: Tomáš Adamec

Podobný vývoj očekávali i analytici. Pokles nezaměstnanosti zaznamenalo všech 77 pracovních úřadů, nejvíc to bylo na Znojemsku, Jindřichohradecku, Chrudimsku a Prachaticku.

Přehrát

00:00 / 00:00

Generální ředitel Svazu průmyslu a dopravy Zdeněk Liška

Generální ředitel Svazu průmyslu a dopravy Zdeněk Liška vidí za dobrými čísly hlavně vliv sezónních prací. „Je více práce v zemědělství, více se staví. Až přijdou absolventi, pokles se zastaví a možná se ještě zvýší,“ tvrdí Liška.

„My jsme si dělali průzkum mezi našimi firmami a pouze jedna pětina z nich uvažovala o alespoň malém nabírání zaměstnanců a to ještě v nedostatkových profesích. Nemyslím si tedy, že by nezaměstnanost rapidně klesala,“ dodal ředitel Svazu průmyslu a dopravy.

Podle Lišky bude záležet také na tom, jakým způsobem se budou vypisovat státní zakázky v oblasti dopravní infrastruktury nebo výstavby bytů.

Absolventi nezaměstnanost zvýší

Podle ekonoma ČSOB Petra Dufka se ještě nestačil projevit vliv absoloventů středních škol a učilišť, kteří začnou hledat práci až v létě. Míra nezaměstnanosti tak v dalších měsících poroste.

„Je to obvykle efekt června a července a potom v září, takže nemůžeme čekat, že bude nezaměstnanost dál klesat. Myslím si že ve druhé polovině roku zažijeme její opětovný nárůst na úroveň devět a půl procenta,“ myslí si ekonom Dufek.

Řemeslníci nejsou

České podniky některé profese stále těžko hledají, úplně nejhůř shánějí řemeslníky. Na druhé místo v žebříčku těžko obsaditelných pozic se nově posunuli obchodní zástupci. Ukázaly to výsledky průzkumu Manpower.

Proti loňským výsledkům se lépe shánějí technici, mechanici a projektoví manažeři. Nově se jako "nedostatkové zboží" objevili pracovníci v zákaznickém servisu, recepční a administrativní pracovníci.

Igor Maňour, Jitka Hanžlová, Tomáš Medek, Roman Chlupatý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme